no comments

UMNO Jatuh Sebelum 2020, Ramalan Tun M Tepat!

Dalam sebuah video berdurasi kira-kira 2 minit yang muncul di Youtube pada awal April tahun ini, Tun Dr Mahathir Mohamad dengan wajah yang lebih muda sedang memberikan ucapan yang meramalkan Umno tidak akan lagi berkuasa menjelang tahun 2020.

Berpandangan jauh dan meramalkan masa depan dengan tepat merupakan antara kebolehan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Pada tahun 2020, Umno mungkin tidak berkuasa lagi kerana ditolak oleh orang Melayu sendiri kerana bosan dengan politik wang yang diamalkan oleh Umno.

“Saya fikir maksimum Umno boleh pi (pergi). Saya fikir sebelum itu juga kita lihat kualitinya merosot, sokongan kepadanya juga merosot

“Tetapi apabila Umno sudah lemah ditolak orang Melayu maka BN juga akan runtuh,” kata beliau.

Selain menyatakan rakyat meluat dengan politik wang, dalam video itu Mahathir juga meramalkan pemimpin Umno akan mementingkan perebutan jawatan masing-masing dan bukan berjuang untuk negara dan orang ramai.

Beliau berkata hal ini menyebabkan orang Melayu menolak Umno. Bagaimanapun, Mahathir pada ketika itu tidak percaya Umno akan digantikan dengan parti pembangkang.

“Malangnya yang akan mengganti bukanlah parti lawan yang kita tengok sekarang. Kerana parti Melayu yang lain juga tidak akan mendapat sokongan daripada orang Melayu sendiri,” kata beliau dalam video tersebut.

 

Seperti yang diramal Mahathir, BN kalah pilihan raya untuk pertama kali pada pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei lalu.

Kemenangan gabungan Pakatan Harapan pada PRU14 dipimpin tidak lain oleh Mahathir sendiri.

Mahathir berumur 92 tahun ketika mengangkat sumpah sebagai perdana menteri sekali lagi, menjadikan beliau pemimpin paling berusia di dunia.

Barisan Nasional yang memerintah Malaysia selama 61 tahun sejak 1957 telah pun kalah dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

PRU-14 yang disifatkan sebagai Bapa Segala Pilihan Raya menyaksikan gelombang tsunami rakyat membadai kuasa politik BN yang selama ini dianggap tidak dapat ditewaskan. Kini parti gabungan UMNO, MCA & MIC itu telah pun menjadi pembangkang.

Reply