no comments

“Sampaikan Kasut Cucu Saya Pun Kena Kebas” – Najib

“Saya tertakluk kepada serbuan dan segala macam perkara lagi,” kata Datuk Seri Najib Razak yang memberitahu beliau tidak dilayan secara sopan ketika disiasat berkaitan isu 1MDB setelah menjadi BEKAS perdana menteri.

Beliau berkatanya sedemikian kepada wartawan Reuters ketika ditanya mengenai serbuan polis di rumahnya dan tiga lagi unit kondominium mewah di Kuala Lumpur. Dua unit hartanah itu milik anaknya.

“Saya tidak pernah jangkakan perkara macam ini akan berlaku. Kasut cucu saya pun diambil.

“Di pangsapuri anak saya, pembantunya, orang kepercayaannya, yang buat semua perkara untuknya, jam murah dia pun diambil.

“Apa kena mengena benda itu dengan 1MDB? Mereka mahu burukkan air muka saya di mata awam,” katanya.

Semasa serbuan itu, polis merampas 72 beg wang tunai dan barang-barang lain, termasuk jam tangan dan barang-barang berharga lain.

Hampir 300 beg tangan berjenama turut dirampas.

Polis kemudian mendedahkan kira-kira RM114 juta wang tunai melibatkan 26 mata wang terdapat dalam 35 beg yang dirampas.

Umno menuntut wang tunai itu yang didakwanya milik mereka dan sedang dalam proses dipindahkan kepada parti selepas Najib meletakkan jawatan sebagai presiden.

Najib melalui peguamnya telah mengeluarkan kenyataan mengecam tingkah laku pegawai polis ketika serbuan itu, yang antaranya didakwa makan makanan dan coklat dalam peti sejuk.

Bagaimanapun, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK), Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh meminta bukti tuduhan dan mengenalpasti anggota polis didakwa memakan coklat dan meminta makanan ketika pemeriksaan di kediaman bekas Perdana Menteri itu.

Reply