no comments

Penyedut Minuman (Straw) Diharamkan Bermula Tahun Depan

Kerajaan melalui Kementerian Wilayah mengumumkan pengharaman penggunaan penyedut minuman plastik (Straw) di semua kedai dan restoran makanan di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan bermula 1 Januari tahun depan.

Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah, Datuk Seri Adnan Md. Ikhsan berkata, langkah itu bertujuan mengurangkan pencemaran dan memelihara alam sekitar.

Menurutnya, tindakan penguatkuasaan akan diambil bermula tahun 2020 selepas pengguna terutama peniaga diberi kesedaran mengenai bahaya penggunaan produk berasaskan plastik.

“Kita akan menggunakan peruntukan undang-undang yang sama seperti penggunaan beg plastik dan bekas makanan polistirena iaitu peniaga yang didapati me­langgar peraturan boleh dikompaun tidak melebihi RM1,000.

Bagaimanapun, larangan penggunaan straw plastik konvensional bermula 1 Januari tahun depan tidak membabitkan orang ramai sebaliknya hanya dikuatkuasa kepada peniaga dan pengusaha kedai makan yang berlesen.

Datuk Seri Adnan Md Ikhsan berkata, penguatkuasaan larangan itu akan ditujukan kepada peniaga dan pengusaha kedai makan yang menjadi pemegang lesen dan bukan terhadap orang ramai.

Katanya, pada masa yang sama, straw yang bukan daripada jenis plastik konvensional akan turut disediakan sebagai alternatif.

“Inisiatif untuk mengehadkan penggunaan produk plastik konvensional yang berasaskan hidrokarbon diperkenalkan sejak 2016 dan dikuatkuasakan mulai 1 September 2017.

“Bagi meluaskan inisiatif ini, straw plastik konvensional dimasukkan sebagai antara produk yang dikelaskan di bawah produk yang mempunyai kesan negatif pada alam sekitar.

“Oleh itu, Kementerian Wilayah mengambil inisiatif untuk memasukkan larangan penggunaan straw plastik konvensional di dalam syarat lesen mulai 1 Januari 2019 supaya ia boleh dikuatkuasakan kelak,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Kenyataan itu bagi menjelaskan kekeliruan berhubung pengharaman penggunaan straw di Wilayah Persekutuan.

Adnan menjelaskan penguatkuasaan penuh larangan penggunaan straw plastik konvensional hanya akan dikuatkuasakan pada 1 Januari 2020.

Katanya, kempen kesedaran berhubung kesan negatif penggunaan straw plastik konvensional ini akan dilaksanakan sepanjang tahun depan sehingga penguatkuasaan dilaksanakan pada 1 Januari 2020.

“Kementerian Wilayah juga maklum mengenai keperluan golongan kurang upaya yang memerlukan straw dan bahan-bahan plastik dalam kehidupan harian mereka. Oleh itu, mereka akan dikecualikan daripada sebarang tindakan.

Sebagai pengganti kepada straw plastik konvensional, katanya, straw daripada bahan-bahan biodegradasi ataupun kertas boleh digunakan.

Reply