1 comments

Tun M Dedah Bahaya Sekiranya Najib Kekal Berkuasa Selepas PRU14

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendedahkan impak besar terhadap negara sekiranya Datuk Seri Najib Tun Razak terus diberikan mandat pada PRU14 lalu.

Tun M berkata, negara boleh bankrap berdasarkan manifesto Najib yang berjanji akan memberikan peruntukan besar kepada setiap negeri jika BN terus memerintah negara.

“Kalau Najib menang, dalam manifesto dia janji nak bagi tiap-tiap negeri, RM60 bilion, RM70 bilion, RM80 bilion. Kita ada 13 buah negeri. Persoalannya, duit yang dia nak bagi itu datang daripada mana?

“Dia akan pinjam lagi. Ia akan jadi lagi banyak. Bukan RM1 trilion sahaja. Jadi bila sampai kepada tahap kita tidak mampu untuk membayar. Hutang kalau kita tidak bayar, boleh diumumkan negara kita bankrap,” katanya dalam temu bual eksklusif dengan Sinar Harian.

Menurutnya, beliau turut hairan mengapa Najib sanggup berhutang dengan kadar bunga enam peratus selain komisen sebanyak 10 peratus yang disifatkannya cukup tinggi.

“Dulu waktu saya jadi perdana menteri, ya kita bangunkan banyak juga. Kita ada Lebuh raya Utara-Selatan, lapangan terbang, kereta api landasan berkembar dan sebagainya. Macam-macam kita buat tetapi kita tidak hutang banyak.

“Kalau kita nak hutang pun kita berkira. Jepun bagi hutang dengan kadar bunga hanya 0.7 peratus. Macam dapat percuma sahaja. Tetapi Najib hutang dengan kadar bunga enam peratus, komisen 10 peratus. Saya tidak tahu mengapa dia buat seperti itu. Saya hairan. Bermakna dia tidak peduli kalau negara jadi bankrap,” katanya.

 

Justeru, apa yang mahu dilakukan oleh kerajaan kini adalah untuk mengurangkan pinjaman dan dalam masa sama meminimumkan hutang yang sedang ditanggung negara.

“Kalau dia menang dia nak buat lagi. Dia dah kata dalam manifesto. Sebab itu kita bukan nak belanja lagi. Kita nak kurangkan. Kalau kita nak bayar, kita kena cari jalan. Bukan nak pinjam untuk membayar.

“Negara tidak patut hutang lebih daripada kemampuan. Kita belanja setakat kita mampu sahaja,” katanya.

Sementara itu, Tun M berkata, keutamaannya sekarang ialah untuk mengembalikan kekayaan negara, ekonomi negara menjadi sebuah negara yang berupaya.

One Response

Reply