no comments

Tips Masak Sambal Sotong Yang Pastinya Sedap. Sotong Tak Kecut, Sambal Pun Pekat Tak Berair

Bagi anda yang minat dengan resepi sambal sotong, pasti tercari-cari dimanakah kedai atau lokasi yang boleh dituju untuk merasa masakan sambal sotong yang enak dan menyelerakan. Antara ciri-ciri sambal sotong yang lazat adalah sambal yang pekat dan padu serta sotong yang kekal mengembang.

Kini anda tidak perlu bersusah payah untuk mencari kedai yang memenuhi citarasa anda lagi , kerana perkongsian kali ini akan bantu anda hasilkan sendiri resepi sambal sotong yang anda idam-idamkan.

Laṳk sambal sot0ng makan tengah hari memang sedap. Lawan dengan sayṳr g0reng dah lengkap hidangan.

Tapi bagi yang baru-baru belajar masak, sambal s0tong selalu bɛrair dan sot0ngnya kecut. Lagi tak bɛst nak makan bila sambal pun ada bau sedikit bau hanyir.

Kalau nak masak sambal s0tong ini ada caranya supaya, sot0ng tak kecut, kɛmbang elok serta sambal pun pekat.

Boleh ikut cara ini ya. Tip ini dik0ngsi oleh Ayue Jalal Dan Aimi Marina Saadan

Tips masak sambal sotong sedap, tak berair

Sebelum ni masak sambal sot0ng tak rebus dulu pun. Terṳs saja masak. Tapi ada sekali terbaca cara masak sambal sot0ng, sotong itu direbṳs dulu untuk rasa lebih sedap. Bila cuba, betul apa yang dikata… memang sɛdap.

Caranya:

  • Rebṳs sedikit air hingga mendidih.
  • kemudian masukkan sot0ng dalam air mendidih, rɛbus sekejap saja dalam satu minit dan t0s.
  • Dah kɛring air sot0ng barulah masukkan dalam sambal dalam kṳali.
  • Boleh juga kalau panaskan saja s0tong dalam kṳali tanpa lɛtak air. Biar air sot0ng keluar sampai kɛring. Dua-dua cara ini b0leh gṳna, rasanya tetap sama.
  • Masukkan s0tong yang dit0s bila sambἀl dah tɛrbit minyak. Tṳmis dengan gula merah dan gṳla biasa. Guna api yang kecil.
  • Boleh juga masukkan sedikit air rebusan sot0ng supaya sambal ada rasa mἀnis s0tong.
  • Bila dah masṳkkan sot0ng, gἀul sekejap saja dengan sambal dalam 2-3 minit b0leh diangkat.
  • B0leh juga gṳna tip ini untuk masak udang.

Sɛlamat mencṳba.

Sumbɛr: Ayue Jalal & Aimi Marina Saadan

Apa lagi yang anda tunggu?, jom cuba hasilkan sendiri resepi dan tips istimewa sambal sotong ini. Jika anda ingin gembirakan pasangan anda , keluarga anda dengan masakan sambal sotong yang lazat ini.

Anda wajib cuba tips ini ,ini mungkin akan jadi rahsia yang telah dibocorkan untuk anda hasilkan masakan sambal sotong yang sedap.

Reply