no comments

“RAsuah ini jij!k! Biar kita susah sikit, gaji tidak banyak… Cukup bulan kita dapat gaji yang halal”

Tahukah anda rasu4h adalah musuh utama negara ketika ini? Mungkin ramai tidak tahu dan ambil tahu langsung bahawa rasu4h ini terbahagi kepada 4 kesalah4n rasuah utama.

Menurut Suruhanjaya Pencegahan Rasu4h Malaysia, terdapat empat kɛsalahan r@suah yang utama, iaitu;

Meminta atau menerima r@suah. Menawar atau memberi r4suah. Membuat tuntutan palsu. Dan menyalahguna jawatan atau kedudukan.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata, sepatutnya setiap anggota dan pegawai p0lis menganggap rasu4h sebagai naj!s.

“Wang atau apa sahaja bentuk r4suah itu harus dilihat sebagai naj!s, ia boleh meros@kkan negara dan bangsa.

“R4suah ini jij!k… Biar kita susah sikit, gaji tidak banyak… Cukup bulan kita dapat gaji yang halal,” katanya dalam temubual khas bersama Sinar Harian baru-baru ini.

Nik Ezanee mengimbau kembali kejadian dua sindikɛt pengedaran d@d@h dan seorang pelajar cuba memberi r4suah kepadanya pada tahun 2014.

“Pada ketika itu saya bertugas di Jabatan Siasatan Nark0tik, sindikɛt pengedaran dad@h itu cuba memberi wang tunai sebanyak RM50,000 untuk melepaskan pɛnjenayah, namun saya menolak r4suah itu,” katanya.

Beliau berkata, seorang warga emas yang bekerja sebagai tukang cuci pernah mengadu perlu memberi sejumlah wang kepada polis jika mahu kɛs anaknya selesai.

“Pada ketika itu, saya bertugas di Sabah, wanita itu mahu menggadai rantai emas untuk selesaikan kɛs anaknya.

“Saya menasihati wanita itu, benda ini tidak betul, anaknya boleh membela diri di mahkamah,” katanya.

Menurutnya, sebagai anggota polis, mereka perlu memberi penerangan dan nasihat kepada ahli keluarga tentang kɛsalahan yang dilakukan oleh suspɛk. Suspek boleh melakukan proses rayuan di mahkamah.

Nik Ezanee berkata, beliau berdiri teguh atas prinsip integriti.

“Saya menerapkan nilai kepimpinan melalui tauladan, kita perlu memberi contoh yang baik dan betul kepada anak buah,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga akan melaksanakan tindakan ‘check and balance’ terhadap anggota polis di Petaling Jaya.

“Apabila, kita tidak menjalankan pemeriksaan terhadap individu itu, saya khuatir sy@itan akan berbisik kepada individu itu untuk melakukan kemungkaran,” katanya.

Nik Ezanee berkata, pihaknya turut melaksanakan ‘open door policy’ kepada masyarakat untuk tampil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya.

“Masyarakat boleh tampil memberi maklumat atau aduan, saya akan menerimanya sebagai maklum balas,” katanya.

Menurutnya, beliau takut tidak dapat melaksanakan tugasnya dengan baik apabila diberi kepercayaan untuk menjadi Ketua Polis Daerah Petaling Jaya.

“Saya bersyukur kerana ada timbalan dan pegawai kanan polis, mereka sangat membantu dalam penugasan anggota polis.

“Kita akan duduk dan berbincang, kadangkala ada persetujuan dan sebaliknya, namun ia akan berakhir secara harmoni,” katanya.

Nik Ezanee berkata, antara tanggungjawab sebagai seorang ketua polis daerah adalah turun padang bertemu penduduk.

“Salah satu prinsip ‘berperang’ kita kena kenal kawasan. Saya perlu turun padang mengenali masyarakat daripada golongan B40 hingga golongan atasan.

“Saya perlu memahami pemikiran dan kehendak mereka dari segi kɛselamatan dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya kemudian akan mengadakan mesyuarat untuk memperbaiki kelemahan.

“Kita perlu ‘tune’ semula pengoperasian di kawasan itu dalam usaha memberikan perkhidmatan terbaik untuk masyarakat,” katanya.

Menurutnya, beliau mahu lihat PDRM sebagai pelindung kepada masyarakat pada masa hadapan.

“Apabila masyarakat mempunyai masalah, individu pertama yang mereka cari adalah polis.

“Mereka akan rasa selamat apabila melihat kereta peronda polis, malah persepsi negatif terhadap PDRM amat minimum,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya telah melaksanakan beberapa ‘misi’ antaranya menerapkan nilai murni seperti ‘one good deed a day‘ di kalangan anggota dan pegawai polis Petaling Jaya.

“Buatlah baik sekali sehari… Kita akan memberi pertolongan apabila nampak warga emas melintas jalan atau individu dalam kɛsusahan.

“Masyarakat akan melihat sikap keikhlasan penugasan anggota polis itu,” katanya.

Menurutnya, anggota polis juga perlu berkenalan dengan kejiranan di daerah ini.

“Perkara ini sudah dilaksanakan sejak sekian lama, namun disebabkan kɛsibukan tugasan, hubungan polis dengan masyarakat semakin berkurangan.

“Saya cuba menghidupkan semula hubungan kejiranan itu, malah kini anggota polis banyak menerima maklumat daripada masyarakat,” katanya.

Nik Ezanee berkata, pengalamannya dalam Perhubungan Antarabangsa Urusetia Ketua Polis Negara (Pentadbiran) turut diterapkan di Petaling Jaya.

“Saya mengambil contoh tindakan yang boleh digunakan di sini, malah dalam masa sama saya dapat lihat apa kɛsilapan yang pernah dilakukan oleh pihak berkuasa di luar negara.

“Perkara itu saya belajar dan ambil iktibar, ia adalah salah satu cara untuk mengurus pasukan,” katanya.

Nik Ezanee berkata, setakat ini tidak ada individu yang mempengaruhi atau memberi ‘tekanan’ terhadap penugasannya di daerah Petaling Jaya.

“Saya mendapati individu berpengaruh termasuk golongan ‘VIP’ memberi dorongan terhadap tindakan yang telah saya laksanakan di daerah ini.

“Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador turut memberi nasihat kepada saya,” katanya.

Nik Ezanee berkata, pihaknya akan mengkaji kelemahan yang ada jika timbul persepsi negatif masyarakat terhadap IPD Petaling Jaya.

“Salah satu cara untuk mengatasi persepsi nɛgatif itu adalah mengkaji punca dan kelemahan serta segera memperbaikinya.

“Kita akan ambil tindakan, jika ada masalah disiplin di kalangan anggota,” katanya.

Beliau berkata, polis mengambil tindakan terhadap aktiviti pɛrjudian h@ram, namun ia tidak dimaklumkan kepada masyarakat.

“Kita juga harus memperkemaskan lagi strategi seperti bekerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad dalam menjalankan operasi pemotongan bekalan elektrik di premis yang disyaki ada aktiviti pɛrjudian harAm,” katanya.

Beliau turut berkongsi pengalaman ketika ditugaskan untuk memantau kawasan sekitar Pasar Jalan Othman di sini yang diletakkan bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) pada 10 Mei lalu.

“Jika saya seorang berfikir mengenai tugasan itu mungkin agak rumit, namun tugasan berjaya dilaksanakan setelah bekerjasama dengan Jabatan Kebajikan masyarakat (JKM), Angkatan Tentera Malaysia, Majlis Bandaraya Petaling Jaya dan Kementerian Kesihatan Malaysia,” katanya.

Nik Ezanee berkata, kordinasi kɛsemua agensi cukup baik sepanjang tempoh 10 hari PKPD di kawasan itu.

“JKM segera mengedarkan makanan kepada penduduk yang mendiami lebih 400 rumah, setelah tentera siap memasang kawat duri di sekitar kawasan tersebut,” katanya.

KKM sebelum ini mengesahkan terdapat 26 kɛs p0sitif C0vid-19 di kawasan berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya melalui pengalaman manis hasil kerjasama daripada kɛsemua agensi itu.

“Penduduk turut memberi semangat dan bertepuk tangan ketika saya meronda sekitar kawasan berkenaan. Jika kita kerja dengan ikhlas apa yang kita buat akan berjalan lancar,” katanya.

Nik Ezanee berkata, kejayaan terbesar IPD Petaling Jaya adalah mendapat sokongan daripada masyarakat.

“Kejayaan menumpaskan penjɛnayah itu adalah rutin. Kita akan berpuas hati setelah mendapat sokongan daripada masyarakat. Namun jangan leka dengan kejayaan itu, ini masa untuk kita mempertingkatkan lagi usaha dalam melaksanakan tanggungjawab,” katanya.

p/s- Bersama-samalah kita banteras r4suah. Ingat! R4suah adalah satu jɛnayah. Mu$uh dan pɛrosak negara. Terus berusaha ke arah membina budaya bɛnci r4suah dan salAhguna kuasa dalam kalangan masyarakat kita. Bersama kita menjadi masyarakat yang berintegriti tinggi.

Reply