no comments

“Najib Tolong Bantu Kami Petani, Pengilang Dan Pemborong Melayu Ditindas” Kembalikan LPN

Datuk Seri Najib Razak didesak oleh lebih 80 petani,pengilang dan pemborong yang berkumpul di depan Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya hari ini, bagi menuntut wujudkan semula Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN).

Mereka diwakili oleh Pengerusi Badan Bertindak Selamatkan Industri Padi dan Beras Negara (PADI Rescue), Fitri Amir yang mendakwa nasib petani hari ini semakin tertekan akibat peningkatan pelbagai kos dan potongan padi yang tinggi.

Menurut Fitri, LPN yang ditubuhkan pada 1971 amat efisien dalam menjaga hal ehwal dan kepentingan pesawah berbanding Padiberas Nasional Nasional Berhad (BERNAS), syarikat yang mengambilalih peranan LPN sebagai penjaga industri padi dan beras tempatan.

“Setelah BERNAS mengaut laba selama hampir 20 tahun, impak penswastaan padi dan beras wajar dipersoalkan dan dinilai semula. Adakah industri padi dan beras telah berjaya diperkasakan semenjak syarikat konsesi ini mengambil alih sumber makanan asasi negara?

“Tercapaikah hasrat kerajaan untuk memodenkan dan mengimarahkan industri? Berkurangkah beban kewangan kerajaan? Dan terlaksanakah tanggungjawab sosial agenda Bumiputera untuk memartabatkan ekonomi pesawah, pengilang dan pemborong yang 95 peratus terdiri daripada orang Melayu.

“Kami memohon agar LPN ditubuhkan semula dan kali ini fungsinya perlu merentasi rantaian bekalan padi dan beras Bermuda dari benih padi hingga ke pasaran beras,” kata Fitri kepada pemberita selepas menyerahkan memorandum.

Kumpulan itu yang tiba seawal jam 7.00 pagi turut disertai oleh ADUN Alor Mengkudu, Ustaz Ahmad Yahaya dan seorang wakil Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM).

Mereka yang berhimpun di hadapan pejabat perdana menteri itu turut membawa sepanduk yang bertulis “Hapuskan kartel pertanian, kembalikan fungsi LPN”, “Datuk Seri Najib tolong bantu kami petani, pengilang dan pemborong Melayu ditindas” dan “Kami mahu kerajaan prihatin dan ambil peduli nasib pesawah padi, dan petani Malaysia yang semakin terhimpit dan sengsara”.

Bagi pengilang Musonnef Md Radzi, selepas BERNAS diswastakan pada 1996 dan LPN dibubarkan, pendapatan petani semakin berkurangan berikutan tindakan syarikat itu yang membuat potongan lebih 20 peratus padi bagi setiap tan yang dijual.

“Petani perlu membayar pelbagai kos, termasuk membeli benih padi dengan harga yang tinggi, membayar kos membajak, menuai dan menyelenggara sawah… apabila sampai di BERNAS, padi dipotong dengan potongan yang tinggi sehingga 25 peratus.

“Semua kos itu terlalu membebankan namun sekiranya LPN diwujudkan semula, ramai petani akan memperoleh manfaat kerana peranannya adalah membantu petani semata-mata,” dakwa Musonnef kepada pemberita.

Musonnef berkata, kewujudan semula LPN dijangka akan membantu 26 pengilang beras Melayu di seluruh negara untuk terus bertahan.

Bagi petani, Muhammad Fuad Yaacob, beliau mahu perdana menteri melihat semula hasrat LPN ditubuhkan.

“Saya nak dan bersetuju sangat perdana menteri mengkaji balik dasar-dasar LPN ini supaya petani dapat merasai keuntungan dalam rantaian nilai hari ini dan petani hari ini mahu menjadi tuan padi dan tuan beras.

“Kami tidak mahu jadi pemain yang hanya tabur benih dan akhir sekali bakar jerami yang berlaku pada setiap musim.

“Sekarang ini kita nak jadi tauke dan keuntungan itu dapat semula kepada petani,” katanya.

Malaysiakini

Reply