no comments

“Kemenangan PH Bukan Sebab Tun Mahathir” – Rafizi

Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli, berkata, faktor kenaikan kos sara hidup serta pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) adalah sebab utama kemenangan Pakatan Harapan (PH), dan bukannya kerana Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas Ahli Parlimen Pandan itu berkata, perkara itu terbukti berdasarkan tinjauan pasca PRU-14 oleh Invoke Malaysia yang mendapati pengundi lebih terkesan dengan dua isu itu berbanding taat setia kepada Dr Mahathir.

Katanya, prestasi buruk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) pimpinan Dr Mahathir di Kedah, turut menjadi bukti Perdana Menteri berusia 92 tahun itu bukan faktor kejayaan PH.

“Kami membuat tinjauan pendapat pasca pilihan raya. Saya cenderung untuk membuat kesimpulan sekarang dan data akan mengesahkannya. Pada akhirnya, isu terbesar adalah isu punca pendapatan. Ia adalah mengenai GST lebih mengatasi isu lain.

“Selain itu, walaupun Dr Mahathir menang besar sebelum ini di Kedah, tetapi kali ini PAS yang menang besar di Kedah.

“Ini bermakna, untuk kaum Melayu, jika mereka perlu memilih antara PPBM yang dipimpin Dr Mahathir atau PAS, mereka akan pilih PAS,” katanya seperti dilaporkan portal The Malaysian Insight, semalam.

PRU-14 mencatat sejarah tersendiri BN tewas kepada PH, sekali gus gagal membentuk kerajaan buat pertama kali dalam tempoh 60 tahun.

PH berjaya merampas beberapa negeri daripada BN, iaitu Kedah, Perak, Sabah dan Johor yang juga negeri UMNO ‘dilahirkan’, selain mencipta kejutan di Negeri Sembilan dan Melaka.

Walaupun berjaya merampas Kedah, namun prestasi PPBM di negeri kelahiran Dr Mahathir itu mengecewakan apabila sekadar menang tiga kerusi Parlimen.

Sebelum ini, beberapa pihak menyifatkan Dr Mahathir sebagai faktor dan kunci kemenangan PH pada PRU-14, berikutan berjaya menyatukan parti pembangkang, khususnya untuk bertanding di bawah satu logo buat pertama kali.

Kejayaan PH merampas kerusi luar bandar serta memenangi undi golongan berusia juga disandarkan kepada faktor Dr Mahathir, berikutan ia gagal dilakukan PKR dan DAP sebelum ini.

Reply