no comments

Bekas Menteri Luar, Anifah Aman Pula Susuri ‘Tok Pa’ Keluar UMNO

Kurang 24 jam selepas Datuk Seri Mustapa Mohamed (Tok Pa) membuat keputusan mengejut untuk meninggalkan parti, Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Anifah Aman turut mengesahkan dirinya mengikuti langkah yang sama sebentar tadi.

Perkara itu disahkan sendiri oleh Anifah ketika dihubungi sebentar tadi, sambil memaklumkan keputusan dibuat selepas memberi pertimbangan mendalam serta atas kerelaan sendiri.

Ahli Parlimen Kimanis itu berkata, “Ya, saya telah meletak jawatan dari parti, tetapi bukan bersama dengan Tok Pa (Mustapa Mohamed), keputusan (meninggalkan UMNO) ini telah dibuat agak lama dahulu.”

Anifah yang juga Ketua UMNO Bahagian Kimanis dan bekas Menteri Luar berkata, beliau akan mengeluarkan kenyataan tidak lama lagi mengenai sebab meninggalkan UMNO serta mengenai hala tuju politiknya sama ada menyertai mana-mana parti selepas ini.

Semalam, Anifah menerusi kenyataan berkata, beliau akan membantu memperoleh sokongan daripada Ahli Parlimen pembangkang sekiranya kerajaan Persekutuan bersetuju memulihkan status Sabah dan Sarawak mengikut Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Ketika mengulas ucapan Tun Dr Mahathir Mohamad pada sambutan Hari Malaysia Ke-55, Ahad lalu, bahawa kerajaan akan mengembalikan status rakan sekutu kepada Sabah dan Sarawak, berbanding negeri dalam Malaysia, Anifah berkata, sebagai anak Sabah, beliau teruja kerana selama ini ia adalah tunjang perjuangan pemimpin dua negeri terbabit.

Di bawah kerajaan terdahulu, Anifah bersama bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri dari Sarawak, mengetuai jawatankuasa Kabinet untuk melihat pemulihan hak Sabah dan Sarawak di bawah MA63.

Beliau turut membangunkan badan bukan kerajaan (NGO), dikenali sebagai MySabah dalam menuntut semula hak Sabah, terutama pulangan sebanyak 40 peratus daripada pendapatan bersih dikutip oleh kerajaan Persekutuan, kepada negeri itu.

Anifah sebelum ini, pernah mengancam keluar dari parti, jika kerajaan Persekutuan gagal memenuhi syarat di bawah MA63 selepas beberapa kali berjanji untuk berbuat demikian.

Pada sidang Parlimen Julai lalu, Anifah bersama Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin tidak berganjak dari Dewan Rakyat apabila kesemua Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) keluar dewan bersama wakil rakyat PAS sebagai tanda protes terhadap proses pelantikan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof.

Anifah menjadi Ahli Parlimen Beaufort pada tahun 1999 sebelum dilantik menjadi Timbalan Menteri Industri Utama oleh Dr Mahathir yang juga Perdana Menteri ketika ini.

Malam tadi, Mustapa yang juga Ahli Parlimen Jeli mengumumkan keluar daripada UMNO selepas lebih 40 tahun berkhidmat untuk parti itu.

Sebelum Anifah dan Mustapa meninggalkan UMNO, tiga lagi anggota Parlimen Umno yang lain juga mengambil tindakan sama sebelum ini.

Mereka adalah Ahli Parlimen Masjid Tanah, Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin; Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Faisal dan Ahli Parlimen Bagan Serai, Datuk Noor Azmi Ghazali.

Terdapat juga spekulasi bahawa lebih banyak ahli parlimen Umno akan meninggalkan parti itu dalam masa terdekat.

Reply