no comments

Azmin Tinggalkan PKR, Sertai Gerakan?

Nampaknya cerita kurang enak mengenai krisis pemimpin tertinggi Parti Keadilan Rakyat(PKR) masih belum lagi reda buat masa ini.

Bermula dengan video skand@l sek$ Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, sehingga kini krisis antara Azmin dan Anwar belum reda. sepenuhnya.

Terbaru, timbul pula desas-desus yang mengatakan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dijangka keluar daripada PKR dan menyertai Parti Gerakan dalam masa terdekat ini.

Azmin dikatakan mengambil langkah itu berikutan pergeseran beliau dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berikutan tersebarnya video sek$ s0ngsang yang dikatakan melibatkan Azmin.

Sumber berkata, setakat ini pemimpin PKR yang mewakili Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu masih berbincang dengan pemimpin Gerakan.

Keadaan itu menyebabkan kepimpinan Parti Gerakan dapat membuat keputusan sama ada untuk menerima atau tidak serta kedudukan Azmin di dalam parti berkenaan.

Difahamkan terdapat pemimpin PKR yang kecewa dengan Anwar kini menggerakkan perbincangan itu.

Parti Gerakan sebelum ini keluar dari Barisan Nasional (BN) dan tidak menyertai mana-mana gabungan.

Langkah ini akan membolehkan parti berkenaan menyertai Pakatan Harapan (PH) yang menjadi kerajaan hari ini.

Jika Azmin dilantik sebagai Perdana Menteri, ia adalah satu sejarah buat pertama kali apabila jawatan tertinggi pendtadbiran negara itu diduduki oleh pemimpin Gerakan.

Ketua Gerakan Tangkis Khabar Angin Azmin Menyertai Parti

Presiden Gerakan Datuk Dominic Lau akan mengadakan sidang akhbar dalam masa beberapa jam untuk menangani khabar angin Datuk Seri Azmin Ali meninggalkan PKR untuk menyertai partinya.

Lau semalam memberitahu Malay Mail bahawa dia akan mengadakan sidang akhbar di restoran Taman Patani Jaya Huang ji Dim Sum di Sungai Petani, Kedah pada pukul 9 pagi ini.

Malam tadi, pemimpin Gerakan meletakkan permaidani merah dan mengalu-alukan Azmin ke dalam parti, walaupun tiada pengesahan rasmi mengenai beliau meninggalkan PKR.

Sumber yang dilaporkan berkata Azmin bertemu Lau beberapa minggu yang lalu, di mana mengatakan bahawa beberapa Ahli Parlimen dan DUN akan mengikutinya sekiranya beliau menyertai Gerakan.

Ada tuntutan bahawa Azmin berada dalam tekanan untuk meninggalkan PKR kerana hubungannya yang keterlaluan dengan presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan sk@ndal video sek$nya yang sedang melanda parti itu.

Tetapi sekutu Azmin seperti Menteri Besar Selangor Amirudin Shari menafikan khabar angin itu dan berkata bahawa timbalan presiden PKR tidak akan meninggalkan parti itu untuk pihak lain seperti Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Sehingga kini belum ada lagi pengesahan rasmi dibuat oleh Azmin Ali mengenai khabar angin yang bertiup kencang ini. Apa pun sama-sama kita tunggu dan lihat permainan politik ini.


Reply