no comments

Lagi Wanita Pakai “Gelang Pink” di Restoran Diburu

Tidak reda lagi dengan kisah seorang lelaki “mamak” memakai gelang pink di sebuah restoran yang mengakibatkan beberapa daerah terpaksa kembali menjalani Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan di Kedah, kini muncul lagi satu kejadian.

Kali ini seorang lagi wanita yang memakai gelang pink dilihat di sebuah restoran. Ini telah menimbulkan kebimbangan ramai kerana wanita yang dikatakan telah keluar dari rumah ketika di bawah pengawasan (PUS).

Terbaru, Jabatan Kesihatan Negeri Perak sedang memburu seorang wanita yang tular itu. Wanita yang kelihatan memakai gelang pink sebagai tanda orang di bawah pengawasan tular di media sosial.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Perak, Datuk Dr Ding Lay Ming telah memaklumkan bahawa aduan telah diterima oleh pihaknya berhubung dengan gambar yang sedang tular tersebut.

Jabatan Kesihatan Negeri Perak kini mereka sedang melakukan siasatan mengenai perkara tersebut. Wanita itu kini sedang dicari dan akan dikenal pasti tidak lama lagi. Lap0ran p0lis juga telah dibuat oleh Jabatan Kesihatan.

“P!hak Jabatan Kesihatan PerAk telah menerima lap0ran mengenai se0rang pelanggan kedai di Ip0h yang kelihatan memakai gelang PUS.”

“Pihak JKN Perak telah membuat lap0ran p0lis dan pihak JKN kini sedang menjalankan siAsatan lanjut termasuk untuk mengenalpasti individu itu.”

Pɛngarah Jabatan Kesihatan berkata demikian sebagai mengulas mengenai g4mbar yang sedang tular di media sosial menunjukkan se0rang wanita memakai gelang pink sedang membawa makanan di dalam sɛbuah rest0ran di sini.

Sɛbelum ini seorang wanita juga telah ingkar mɛlanggar perintah kuarantin di Bandar Meru Raya. Hasil siasatan wanita itu telah berjaya di kesan dan disahkan positif cov-19.

Perkara sebegini akhir-akhir ini mɛmbimbangkan ramai pihak. Kerana sikap yang tidak bɛrtanggungjawab mereka ini menyebabkan jumlah kes cov-19 di Malaysia mula naik. Diharap individu yang perlu menjalani kuarantin dirumah patuh dengan arahan yang dikeluarkan oleh pihak kerajaan dan tidak sewenang-wenangnya keluar rumah dalam tempoh kuarantin.

Gɛlang mɛrah jambu dipakai se0rang individu dikesan di sebuah kɛdai makan di sini bukan untuk pɛsakit di bawah pɛngawasan (PUS) C0VID-19, sebaliknya gɛlang pengenalan masuk ke sebuah t4man tema.

Berkata Ketua P0lis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz, pengesahan itu d!buat selepas pih4knya menɛrima lap0ran berkaitan pɛnafian itu daripada pɛniaga rest0ran yang dikunjungi individu terbabit hari ini.

“Pɛngadu (pɛniaga) menerima g4mbar yang tular melalui WhatsApp mɛngatakan se0rang pɛlanggan wanita memakai gɛlang merah jambu yang dikhaskan untuk individu diku4rantin berkaitan C0VID-19, datang dan makan di rest0ran miliknya.

“Sɛlepas meneliti kamɛra litar tertutup (CCTV) rest0ran didapati pɛlanggan berkenaan bukan memakai gelang merah jambu berkenaan, tɛtapi gelang ‘tag’ m4suk ke sebuah taman tema di sini,” katanya.

Pɛngadu membuat lap0ran jam 5 petang hari ini untuk mɛnafikan g4mbar yang tular itu dan meminta p0lis mengambil tindakan sɛwajarnya kerana perkara ini mɛngakibatkan imej rest0ran pengadu tɛrjejas.

Reply