no comments

Hati-Hati…!!! Wanita Jangan Sama Sekali Lakukan 4 Larangan Ini Ketika Haid

Hati-Hati…!!! Wanita Jangan Sama Sekali Lakukan 4 Larangan Ini Ketika Haid

Haid atau datang bulan merujuk kepada satu fisiologi tetap dan teratur yang dialami oleh perempuan yang berada dalam lingkungan umur yang berupaya untuk mengandung. Semasa kedatangan haid, seseorang perempuan akan kehilangan darah. Tempoh pembiakan seseorang perempuan dicirikan dengan perubahan ritma pada rembesan hormon yang diperlukan untuk pembiakan. Corak ritma ini dikenali sebagai kitaran haid.

Perkongsian ini untuk para wanita terutamanya . Harap diambil perhatianĀ dan simpan kemas-kemas dalam otak supaya beringat sebelum terkena .Tolong sebarkan info ini kepada wanita yang anda sayangi, samada isteri, kakak, adik rakan dan sesiapa sahaja yang bergelar wanita. kerana mereka la yang perlu mengetahui hal yang sangat serius ini. Untuk berhati-hati agar hal yang tidak kita inginkan, jangan lakukan hal berikut ketika haid;

1. Jangan minum air yang memunyai ketulan ais, air soda dan kelapa semasa haid.

2. Jangan keramas kerana pori kepala sedang terbuka pada saat haid kerana boleh menyebabkan sakit kepala. (kepala dimasuki angin), sangat berbahaya kesan ini biasa dirsakan semasa muda dan semasa tua nanti.

3. Jangan makan timun semasa haid kerana getah yang ada pada timun menyebabkan sisa haid melekat di dinding rahim.

4. Selain itu, saat sedang haid, tubuh tidak boleh terluka, terjatuh dan terpukul oleh benda keras terutamanya bahagian perut kerana boleh menyebabkan muntah darah, dan menyebabkan rahim luka. (luka dalaman)

Ini membuktikan, minum ais semasa haid boleh menyebabkan darah haid terkumpul pada dinding rahim, setelah 5-10 tahun dapat menyebabkan “KETUMBUHAN & KANSER RAHIM“.

Tolong sebarkan info ini kepada wanita yang anda sayangi, samada isteri, kakak, adik rakan dan sesiapa sahaja yang bergelar wanita, kerana mereka inilah yang perlu mengetahui hal yang sangat penting dan serius ini.

Reply