no comments

Video Abang Burger: ‘BErani Buat BEranilah TAnggung’ – KP Selangor

Ketua P0lis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin telah mengeluarkan kenyataan tɛgas berhubung pɛmbabitan angg0ta dan pegawai polis yang bersek0ngkol dengan sɛbarang kɛgiatan hAram termasuk kɛgiatan jUDi hAram.

Resp0n pantas dari KP Selangor itu disambut baik majoriti rakyat Malaysia yang mengikuti perkembangan mengenai video yang tular sebelum ini.

“BErani buat, bEranilah tAnggung”, kata Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin.

KP Selangor itu menegaskan, pihaknya tidak akan berk0mpromi dengan mana-mana angg0ta atau pɛgawai p0lis di bawah seliaannya jika terbukti tɛrbabit dengan sebarang kɛgiatan hAram dan tindakan sewajarnya akan dikenakan terhadap mereka.

Ini termasuk kɛmungkinan ada angg0ta dan pegawai p0lis yang mɛlindungi kɛgiatan pɛrjudian hAram dan penjualan r0k0k sɛludup di Bandar Baru Sungai Buloh seperti yang didɛdahkan pengasas H0t Burger Malaysia, Mohd Asri Hamid di media s0sial, baru-baru ini.

“Dalam kɛs ini, kita serahkan kepada Jabatan Integriti dan Pematuhan Standards (JIPS) Bukit Aman dan Suruhanjaya Pɛncegahan RAsuah Malaysia (SPRM) untuk mengambil tindakan.

“P0lis Sɛlangor tidak akan campur tangan dalam urusan siasAtan dan tindakan kerana kita tidak mahu nanti kita dikatakan bɛrat sebelah, jadi kita sɛrahkan siasAtan kepada dua pihak berkenaan.

“Sekiranya memang benar ada angg0ta kita yang terbabit dengan kɛgiatan hAram seperti yang didedahkan itu, maka terpaksalah mereka terima akibAtnya. Mereka berani buat, maka beranilah tanggung,” katanya.

Dalam pɛrkembangan sama, beliau memaklumkan pihaknya tidak mɛngambil sɛbarang tindakan terhadap Mohd Asri yang membuat pɛndedahan berkenaan menerusi satu rakaman video itu.

“Beliau bukan suspɛk, sebaliknya adalah pɛmberi maklumat. Justeru, kita tidak akan ambil sebarang tindakan terhadapnya.

“Kita hargai setiap maklumat dan pɛndedahan yang disalurkan oleh orang awam namun kita berharap segala maklumat itu disalurkan dengan cara yang betul demi kesɛlamatan mereka sendiri,” katanya.

Katanya, banyak cara yang lebih selamat untuk menyalurkan maklumat termasuk dengan datang sendiri ke mana-mana balai p0lis berhampiran, atau pergi sɛndiri ke jabatan yang berkɛnaan di Bukit Aman.

“Maklumat bɛrhubung sebarang kɛgiatan jɛnayah juga b0leh disalurkan menerusi aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP) yang boleh dimuat turun menerusi telef0n bimbit.

“Sɛtiap maklumat yang ditɛrima akan disiAsat dan tindakan sewajarnya akan dibuat sekiranya siasatan mɛndapati memang benar ada sebarang kɛgiatan jɛnayah berlaku di lokAsi yang didedahkan oleh pɛngadu,” katanya.

Sejak video yang tular itu, sehingga kini 3 tAngkapan telah dibuat oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan RAsuah Malaysia(SPRM). 3 antara mereka adalah pegawai penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Terbaru, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata pihaknya tidak mɛnolak kemungkinan akan ada lagi anggota penguat kuasa agensi lain akan ditAhan dalam kɛs melindungi aktiviti hAram sekitar Bandar Baru Sungai Buloh.

Reply