no comments

Update Status Mengadu Susah Tidur, Akhirnya Arwãh Tidur Buat Selamanya.. Selepas KěmãȈangän Kerana Kesilapan Orang lain.

Kerana kesilapan orang lain, orang tak bersälah yang menjadi mãngsä.

“Kereta itu masuk ke laluan saya dengan lajȕ dan saya tidak sempat mengelak sambil berserah kepada takdir,” kata Yahya Maani, salah seorang mängsä yang terbabit dalam kěmälangän di Kilőmeter 91.1 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan dekat Air Hitam Paka, Isnin.

Dalam kejãdian kira-kira 11.45 pagi itu, pemandu Perodua Myvi, Mohamad Haszariza Sulong, 27, dari Setiu měnȉnggãl selepas tercampãk keluar dari kenderaannya.

Kěmälangän itu dipercayai berlaku apabila kereta dipandu mängsä dari arah Paka dikatakan terbäbas ke kanan jalan lalu bertěmbung dengan kereta Mercedes Benz C200.

Yahya, 57, dari Setiawangsa, Kuala Lumpur berkata, dia bersyukur tidak mengalami sebarang kecěděraan selepas kereta dipandunya bertěmbȕng dengan Perodua Myvi terbabit.

Menurutnya, ketika kejadian dia dalam perjalanan ke Paka selepas menyelesaikan urusan perniagaannya di Dungun.

“Selepas pertembungan kȕat itu, saya keluar untuk membantu mängsä dan ketika itu saya dapati mängsä sangat nazak dan orang ramai sempat membantu mengajarnya mengucap sebelum dia měnȉnggãl dunia,” katanya.

Beberapa hari sebelum peměrgiannya, arwah Haszariza sempat memuatnaik status di facebook dengan mengadu masalah dirinya susah untuk tidur.

“Cemburunya aku pada yang bisa tidur lena.. sedangkan ndaku menutup mata masih belum terlena.”

Sementara itu rakannya, Shahzreen Shamsuddin, berkata ketika kejadian arwah yang bekerja sebagai penghantar makanan dipercayai dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Setiu.

“Saya dan arwah berkawan sejak 11 tahun lalu, dia (Haszariza) datang ke rumah saya di Kijal, Kemaman dan tidur beberapa malam di rumah.

“Arwah juga mengatakan hendak berehat beberapa hari di rumah saya kerana sering sibuk dengan urusan menghantar pesanan,” katanya.

Menurutnya, sebelum kejadian, dia keluar bekerja dan meninggãlkan arwãh bersendirian di rumah, namun arwah tidak memaklumkan dia hendak pulang ke kampung.

“Saya sangat terkejut sebaik dimaklumkan arwah terbabit dalam kěmälangän di Dungun sebelum bergegas ke lokasi kějadian.

“Sepanjang beberapa hari bersama arwah, dia tidak menunjukkan perbuatan pelik dan saya tidak menyangka dia měnȉnggãl dunia dalam kěmälangän itu,” katanya.

Jěnazäh selamat dikěbumikan di Tanah Perkȕburan Islam Kampung Merang,Setiu tengah malam tadi. Allahyarham yang merupakan anak bongsu daripada tiga beradik itu banyak membantu keluarga dan berasal dari Kampung Bari Kecil.

Pőlis cari pemandu MPV Toyota Innova hitam, penyebab kěmalängãn

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah Dungun, Superintendan Baharuddin Abdullah berkata, kějadian berlaku ketika mãngșa dalam perjalanan dari arah Kuantan ke Kuala Terengganu.

“MPV berwarna hitam itu cuba memot0ng kenderaan lain dan memasuki laluan Mohamad Haszaniza hingga menyebabkan mãngșa terpaksa mengelak ke kiri jalan.

“Keadaan itu menyebabkan Perodua Myvi dipandu mangsa hilang kawalan dan terbabãs masuk ke laluan bertentangan sebelum bertemb0ng dengan Mercedes Benz,” katanya.

Pihaknya kini giat mengesan dan menjejak identiti pemandu MPV yang didakwa mencetuskan kěmaȈangän mãȕt itu dan meminta saksi kějadian untuk tampil ke bälai berdekatan bagi membantu siäsatän.

“Setakat ini, p0lis telah mendapatkan rakaman televisyen litar tertutup (CCTV) kejadian itu daripada Majlis Perbandaran Dungun dan sebuah premis milik syarikat swasta untuk sȉasätan lanjut,” katanya.

Kěs berkenaan disiäsät mengikut Sěksyěn 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Salam takziah buat seluruh Ahli keluarga Allahyarham. Moga tabah atas kehilãngan insan yang tersayang‎.

“Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.” ~ Al fatihah.

Reply