no comments

Umno Ibarat Kereta Buruk Yang Tak Boleh Dibaiki – Muhyiddin

Umno Ibarat Kereta Buruk Yang Tak Boleh Dibaiki – Muhyiddin

Nampaknya bekas-bekas ahli Umno yang keluar atau dipecat dari parti mula mengkritik parti itu setelah beberapa kejutan demi kejutan dilakukan oleh Presidennya Najib Razak.

Bekas timbalan presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyamakan parti UMNO┬ásebagai ‘kereta rosak yang perlu diganti’.

“Umno sekarang seperti kereta buruk, bila baiki rosak lagi, jadi kita tukar kereta baru lah,” ujar beliau, memetik laporan Sinar Harian.

“Nak baiki macam mana lagi Umno ini? Nak pinda perlembagaan? ” tanya beliau.

Beliau bersama-sama bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad telah mempengerusikan jawatankuasa perlembagaan parti, namun, tiada apa yang telah berubah.

“Tapi tak berubah, macam itu lah juga Umno, lebih lagi bila presiden partinya menjadi seorang yang amat tak bertanggungjawab,” jelasnya, menurut laporan akhbar Sinar Harian.

Umno akhirnya memecat Muhyiddin bulan lalu selepas dia berulang kali mengkritik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung skandal 1MDB.

Terdahulu, beliau dipecat dari jawatan timbalan perdana menteri dalam tindakan drastik yang turut menyaksikan tempat Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail digantikan dan pasukan petugas khas menyiasat 1MDB dibubarkan.

Sejak pemecatannya dari parti pemerintah, Muhyiddin bersama-sama dengan Mahathir telah beralih platform kepada pakatan pembangkang untuk menangani Barisan Nasional.

Reply