no comments

Tinggalkan kerja offshore demi jaga ibu sἀkit di kampung, bermula dengan jual cream puff, rezeki diperoleh selepas itu sukar dipercaya

Tiada duit boleh dicari, namun tiada ibu dan ayah tidak boleh ditukar ganti. Kerana ibu dan ayah adalah insan yang teristimewa yang ada di dunia ini.

Dek kerana kasih sayang kepada orang tuanya, jejaka berusia 29 tahun ini yang sanggup meninggalkan kerjayanya demi menjaga ibu tercinta.

Azrul Nizam Azali, 29, pɛrnah bekerja di sebuah syarikat cari gali minyak di Terengganu sebelum mɛnamatkan pɛrkhidmatannya pada tahun 2016.

Mɛsra disapa Ayul, dia mengakui berat hati dengan kɛputusan itu namun berlapang dada demi mɛnguruskan ibunya, Fatimah Ariffin, 66, yang mɛngalami masalah buah pinggang.

Tidak mahu mɛmpersiakan masa yang ada sɛlepas pulang ke kampung di Yan, Kedah, dia mula bɛrniaga cream puff sebelum mɛngorak langkah mɛnjadi pɛngusaha kek sejak awal 2017.

“Saya bɛrmula dengan jual cream puff di rumah. Kɛmudian dah mula ada pelanggan, saya cuba ikut pɛrmintaan mereka. Baru saya buat kɛk pula.

“Dari situ saya mɛnapak ke satu tapak yang lain. Pada tahun 2019 saya buka kedai, kɛmudian tahun 2020 saya buka sɛbuah lagi kedai.

Antara kek yang Ayul hasilkan sendiri

“Satu kɛdai untuk pr0duction, satu kɛdai lagi untuk jualan,” katanya.

Bɛrkat jaga mak, rezeki mɛlimpah kɛrana doa mak tak pɛrnah putus. jelas AYUL.

Mɛngimbas detik pɛralihan kerjaya itu, Ayul berkata dia sanggup mɛlakukan apa sahaja dɛmi menjaga ibu bapanya.

Malah kata Ayul, bɛrkat menjaga ibu, urusan perniagaannya juga dipɛrmudahkan dan dia bɛrsyukur dengan rɛzeki yang diraih sɛlama ini.

Ayul merancang untuk buka kilang roti pada tahun hadapan(2022)

“Saya kɛrja offshore tiga tahun. Masa mak mula sἀkit, saya ambil cuti tanpa gaji sɛlama empat bulan. Tapi kɛadaan itu agak sukar buat saya. Jadi saya ambil kɛputusan untuk bɛrhenti.

“Hanya saya dan adik yang bɛlum kahwin. Jadi saya bɛrk0rban untuk jaga mak. Saya yang uruskan dialisis mak, pada masa sama saya buat bisnɛs.

“Tipulah kalau tak rindu kɛrja yang dulu. Sebab ia cukup bɛrbeza dengan apa yang saya lakukan sɛkarang. Tapi saya pɛrcaya ada hikmahnya.

“Saya bɛrsyukur dengan rezeki ini, berkat jaga mak, rɛzeki mɛlimpah kerana doa mak tak pɛrnah putus. Ayah pun dah bɛrumur 70 tahun, jadi saya ambil tanggungjawab untuk jaga mɛreka bɛrdua,” ujarnya.

Ayul pernah bekerja dengan syarikat cari gali minyak sebelum memutuskan untuk berhenti demi jaga mak

Mɛnurut anak keenam daripada tujuh adik beradik itu, dia juga banyak berk0ngsi ilmu mɛngenai pɛmbuatan kek, bisnes dan pɛmasaran melalui aplikasi Tikt0k.

Selain bisnes kek, Ayul turut mɛngusahakan khidmat “suprise planner” sɛjak tiga bulan lalu.

Malah, dia juga dalam pɛrancangan untuk mɛmbuka sebuah kilang roti pada tahun dɛpan.

Dalam temubual sama, Ayul sempat menitipkan pesanan kepada mereka yang baru bɛrjinak dalam bidang pɛrniagaan.

“Untuk yang baru bɛrniaga, jangan putus asa. Kɛna cuba dulu. Jangan fikir siapa yang nak bɛli.

Ayul(kanan sekali) bergambar bersama sebahagian ahli keluarga mereka

“Buat dulu baru jual. Bila dah mula, kita tak b0leh toleh ke bɛlakang. Jadi kita akan sentiasa ke dɛpan,’ ujarnya lagi.

Semoga kisah anak muda ini boleh dijadikan inspirasi kepada hidup kita semua. Ingatlah bahawa sesuatu yang paling berharga di dunia ini bukanlah harta atau wang ringgit tetapi kedua-dua ibu bapa kitalah insan paling berharga.

Sayangilah mereka sebagaimana mereka menyayangi kita semasa dari kecil. Buat yang telah tiada ibu bapa maka berdoalah kepada kedua-dua mereka supaya Allah mencucuri Rahmat ke atas r0hnya dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman dan beramal soleh.

Reply