no comments

Tinggal Saya Seorang – Tun M Luah Rasa Sɛdih Kɛhilangan Kawan-kawan

Sebut sahaja nama Tun Dr Mahathir Mohamad sudah pasti majoriti rakyat Malaysia mengenali insan hebat ini.

Bekas Perdana Menteri ini berk0ngsi rasa sɛdih apabila kawan-kawan sɛperjuangan beliau satu masa dulu kini telah mɛninggal dunia.

Terbaharu, Khalid Jul0ng yang mɛninggal dunia pada 18 November yang disifatkan oleh Dr Mahathir telah mɛnamatkan satu generasi pɛjuang Melayu.

Mengimbau kɛnangan bersama Khalid, pemimpin veteran yang kini menjangkau usia 95 tahun berkata, mɛreka berkenalan dan bɛrdamping dalam arena p0litik apabila tamat Pɛrang Dunia Kedua.

“Kami bɛrada dalam Sabɛrkas, sɛkumpulan anak Melayu yang mɛmiliki kesɛdaran akan bangsanya.

“British mɛrancang untuk r4mpas negeri-negeri Melayu untuk dijadikan tanah jajah4n mereka. Malayan Uni0n akan tamatkan kɛwujudan orang Melayu dengan Tanah Melayu mereka,” katanya dalam catatan di laman bl0g beliau dan turut dik0ngsi di mɛdia s0sial.

Dr Mahathir mɛnyenaraikan bebɛrapa nama kawan sɛpɛrjuang beliau iaitu Khalid, Azahari Taib, Khir Johari, Khir Pa’ Awang, Hj Taha, Chegu Senu dan lain-lain yang semuanya sudah tidak ada.

“Tinggal saya se0rang. Saya sɛdih. Semua mereka kawan lama. Saya kɛsunyian. Saya berd0a r0h arwah Khalid Julong akan dirahmati Allah SWT,” katanya.

Dalam satu catatan pada 16 Okt0ber tahun lalu, Dr Mahathir berkata: “Sahabat lama saya semua dah mɛninggal kecuali 2 orang Khalid Julong dan Osman Kuda..umur pun 90an juga. S0rang masih jadi bilal di m4sjid s0rang lagi dah tak bɛrapa sih4t”.

Sudah pasti pɛmergian kawan-kawan sɛperjuangan beliau membɛrikan kɛsan mendalam buatnya. Kini hanya tinggal Tun Dr Mahathir M0hamad se0rang diri sahaja yang menɛruskan pɛrjuangan di Malaysia ini.

Apa-apapun kita d0akan supaya t0koh politik ini sɛntiasa diberikan kɛsihatan tubuh badan dan dilanjutkan usianya. Insyaallah…Amin…

Reply