1 comments

SUBHANALLAH! Inilah Garisan Memisahkan Siang & Malam Yang Berjaya Dirakam

Pih4k pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) telah berjaya mer@kam gambar yang cukup mengagumkan, iaitu garisan lembut yang memisahkan siang dan malam. G@mbar tersebut diambil oleh beberapa satelitnya yang berada tepat diatas Benua Afrika bahagian utara dan Eropah. Nampak lampu-lampu m4sih meny@la di bahagian Bumi yang masih gelap.

Bahagian atas er0pah b@rat, boleh nampak pulau UK dan Ireland.. bawah afrika nampak morocco.

Setelah pelb@gai usaha dilakukan oleh para saintis dengan menggunakan satelit dan komputer dua tahun yang lalu, mereka berjaya mendapatkan gambar yang menunjukkan kawasan antara siang dan malam dibumi.

Perh@tikan gambar di atas yang mengkagumkan ini yang memperlihatkan malam dan siang sek@ligus.

Gamb@r tersebut diambil ketika waktu fajar. Mereka menjumpai ada garis lembut yang memis4hkan antara siang dan malam tersebut. Kenyataan ini telah disebutkan dalam Al Quran sejak 14 abad yang lalu.

G@mbar ini pula memberikan gambaran yang menakjubkan tentang fenomena “bercampurnya” antara siang dan malam. Ada benang yang sangat tipis yang memisahkan malam dan siang di sempadan antara keduanya. Fenomena yang membuat kagum para saintis. Dan tidak ada bahasa yang sesuai untuk menggambarkan fenomena unik ini kecuali firman Allah Ta’ala:

ذلك بأن الله يولج الليل في النهار ويولج النهار في الليل وأن الله سميع بصير * ذلك بأن الله هو الحق وأن ما يدعون من دونه هو الباطل وأن الله هو العلي الكبير

“Yang demikian itu adalah kerana sesungguhnya Allah (berkuasa) memasukkan malam ke dalam siang dan memasukkan siang ke dalam malam dan bahwasannya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat. (Kuasa Allah) yang demikian itu adalah kerana sesungguhnya Allah, Dia-lah (Tuhan) Yang haq dan sesungguhnya apa saja yang mereka seru selain Allah, itulah yang batil , dan sesungguhnya Allah, Dia-lah Yang Maha Tinggi lagi Maha Besar “. [QS. Al Hajj ayat 61-62] 

Allah SWT berfirman dalam sur@h Al-Baqarah tentang g@ris pemisah ini:

Yang bermaksud: ‘dan makanlah serta minumlah sehingga nyata kepada kamu benang putih (cahaya siang) dari benang hitam (kegelapan malam), iaitu waktu fajar’. (Surah Al-Baqarah ayat 187)

Subhanallah..Semoga kejadian ini dapat memberikan kesedaran kepada kita semua betapa ajaibnya ciptaan Tuhan yang Maha Esa.

One Response

Reply