no comments

Siapa Sebenarnya ‘Cikgu Sam’ ni? Sampai Agong Pun Ucapkan Tahniah Kepadanya..

Guru sememangnya tidak dipandang sebagai orang hebat, tetapi semua orang hebat adalah hasil jasa dari seorang guru.

Kejayaan guru bahasa Inggeris, Samuel Isaiah dari Sekolah Kebangsaan Runchang, Muadzam Shah, Pahang yang dipilih sebagai 10 finalis Anugerah Hadiah Guru Global 2020 mendapat perhatian Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Seri Paduka menzahirkan ucapan tahniah serta sukacita dan bangga atas dedikasi serta usaha murni guru muda dari Kuantan, Pahang itu dalam mendidik murid-murid sehingga terpilih sebagai calon untuk menerima anugerah tersebut, sekali gus mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan harapan semoga pencapaian hebat dan komitmen Samuel, menjadi sumber inspirasi dan contoh kepada seluruh rakyat Malaysia, khususnya para guru untuk memberi yang terbaik dan berusaha mencapai kejayaan dalam bidang masing-masing di dalam negara mahupun di persada dunia.

“Seri Paduka Baginda turut mengucapkan selamat maju jaya kepada beliau dan mendoakan semoga beliau memenangi anugerah tersebut serta dilimpahi kejayaan cemerlang berterusan dalam bidang pendidikan,” katanya menerusi kenyataan Istana Negara.

Menurut kenyataan penganjur Yayasan Varkey di London, Samuel yang lebih mesra dipanggil Cikgu Sam dipilih daripada 12,000 pencalonan daripada lebih 140 negara.

Anugerah yang menawarkan hadiah US$1 juta (RM4.16 juta) itu program pengiktirafan guru dianjurkan dengan kerjasama Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Cikgu Sam mendapat perhatian ramai apabila beliau telah berjaya memperkenalkan pelbagai inovasi bagi memberi inspirasi kepada muridnya yang terdiri daripada Orang Asli, untuk menyimpan impian besar serta berusaha menghubungkan mereka ke dunia luar.

Antara program diperkenalkan Samuel ialah projek pertukaran e-mel dikenali sebagai ‘Asli E-Pal’, dan murid-murid boleh berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan sukarelawan yang lebih dewasa dari dalam dan luar negara.

Samuel juga memperkenalkan program ‘Speak Up With Poetry’ (Bersuara dengan Puisi) iaitu projek kerjasama beliau dengan penyair amatur yang menulis puisi berkaitan kebudayaan Orang Asli dan kemudiannya murid-murid boleh menonton program itu dalam bentuk video untuk pembelajaran bahasa Inggeris.

Sejak pengenalan pelbagai program oleh guru berkenaan, purata kadar lulusan mata murid bahasa Inggeris di sekolah tersebut meningkat dari 30 peratus pada 2012 kepada 80 hingga 85 peratus pada 2015-2018.

Samuel dinobatkan sebagai penerima anugerah Guru Adiwira 2019.

Bercerita tentang perjalanannya sebelum ini, beliau berkata pernah berhasrat mahu berhenti daripada menjadi guru hanya tiga bulan selepas memasuki bidang pendidikan.

Beliau ‘merasakan dirinya terlalu bagus’ untuk ditempatkan di Sekolah Kebangsaan (SK) Runchang, Rompin, yang merupakan sekolah untuk anak Orang Asli.

“Sebagai orang muda bercita-cita tinggi, ia seolah-olah membunuh semangat saya apabila dihantar ke sekolah pedalaman, ditambah pula dengan cakap bahawa tak perlu berlebih-lebih kerana itu hanya anak Orang Asli yang tidak akan pergi jauh.

“Selama tiga bulan saya cuba menyesuaikan diri, bertanyakan pada diri adakah mengajar Orang Asli boleh membantu melonjakkan karier saya? Sehingga akhirnya saya sedar mereka sangat istimewa, jika kita sedia mendengar dan menerima mereka sepenuhnya.

“Dari situ, saya tahu anak murid Orang Asli inilah yang lebih banyak mengajar saya tentang kehidupan daripada saya sebagai seorang guru kepada mereka,” katanya.

Samuel yang juga anak jati Kuantan berkata, tanpa sedar beliau akhirnya berkhidmat di sekolah itu selama lapan tahun bermula dari 2012 sehingga hubungan di bilik darjah ‘berkembang’ kepada ibu bapa dan penduduk kampung Orang Asli di situ.

Ditanya adakah beliau memang bercita-cita menjadi seorang guru, Samuel ketawa kecil dan berkata, dirinya boleh diibaratkan memberontak apabila memilih untuk menyambung pelajaran dalam bidang bahasa, berbanding hasrat orang tuanya yang mahu beliau bergelar doktor atau jurutera.

Bidang bahasa, menurut Samuel, lebih sesuai dengan minatnya yang sukakan muzik dan kesusasteraan, bagaimanapun beliau mengakui minat mengajar tidak timbul langsng dalam diri beliau walaupun semasa berada di Institut Perguruan Persekutuan Pulau Pinang pada 2005, sehinggalah beliau menjejakkan kaki di SK Runchang.

Reply