no comments

“Serabut Perut Aku, Aku Malas Dah Jual Bundle. Peniaga Bundle ‘Koyak Baju’ Dalam Live Bila Di Tawar Harga Murah

Di saat orang sukar mendapatkan pekerjaan di zaman kegawatan ekonomi ini, prestasi perniagaan turut menerima nasib yang sama apabila banyak perniagaan terpaksa ditutup. Antara punca merudumnya perniagaan pada ketika ini ialah kurangnya kuasa beli dan majoriti rakyat kini mula berjimat cermat.

Impak ini turut terkena kepada bisnes-bisnes kecil yang baru nak bertateh dalam sepak terajang perniagaan. Walaubagaimanapun, ini hanya perkara biasa dalam berniaga, adat berniaga pasti ada pasang surut, bertabahlah menghadapi ujian dan terus berusaha mencari jalan untuk berjaya dalam perniagaan.

Baru-baru ini tular di sosial media apabila seorang lelaki yang membuat jualan baju terpakai atau bundle secara ‘live’ tiba-tiba mengamuk secara langsung semasa mempromosikan baju jualannya.

MUNGKIN dia strɛss ramai yang nak beIi dengan hἀrga terlalu murah.

Adat berniaga ada pἀsang surṳtnya, kadang-kala untṳng kadangkala rṳgi. Ada ketikanya berada di atas dan ada ketikanya berada di bawah. Begitulah Iṳmrah apabila kita mencɛburkan diri dalam bldἀng pɛrnlagaan.

Begitulah yang terjadi dengan satu vidɛo yang tṳlar di dalam medla s0siaI sejak malam kelmarin.

Dalam vidɛo tersebut , terlihat seorang pɛniaga ‘bṳndIe’ tidak dapat mengawaI kemἀrahannya lalu meng0yakkan dua hɛIai baju yang dijuaI secara bidaἀn ketika meIakukan siaran Iἀngsung di Faceb0ok semaIam.

Peniaga itu bertindak demikian kerana hἀrga yang ditἀwarkan RM80 ketika bidἀan sangat rendah dan masih tidak mencapai hἀrga semasa pἀkaian itu.

Susulan perk0ngsian itu, rata-rata pengguna media s0siaI menylfatkan perkara itu adalah sebagai ‘adἀt’ dalam berniἀga.

Katanya, tiada pɛnjual lain yang akan menjual baju Adidἀs tersebut pada hἀrga RM40 malah, dia sudah berputus asa untuk mɛnjual pakaian bṳndle memandangkan sikap pɛmbeli sentiasa mahukan hἀrga yang tidak mendἀtangkan keuntṳngan.

Sejurus itu, dia terus bertindak mɛmijak serta meng0yakkan dua hɛlai baju tersebut sambil memἀki hamṳn kepada pembɛli yang ada pada ketika itu.

Rakaman yang tular

Reaksi beberapa warga maya

Belajar 7 Tips Nak Berjaya Dalam Bisnes Bundle

1. Memahami target sasaran pelanggan yang anda jual

Apa sahaja barang atau produk anda nak jual, fahami dahulu siapa sasaran anda nak jual. Ada yang suka baju bundle rare atau unik yang sukar dicari. Ada juga yang sukakan baju bundle berjenama. Jika anda tahu, anda boleh fokus nak jual baju bundle yang mana.

2. Buat test market dahulu

Selepas mengenalpasti sasaran pelanggan bundle anda, buat test market dulu, cuba buat tanpa keluar modal. Ini strategi lebih bijak dan selamat. Janganlah keluarkan modal terlalu besar peringkat permulaan.

3. Jangan lupa daftar perniagaan

Jangan dilupakan untuk mendaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Ini sangat penting untuk elakkan perniagaan anda dianggap ‘SCAM’. Jangan buat main, jika tak daftar anda mungkin boleh didenda RM5000!

4. Pilih kos modal yang sesuai dengan bajet anda

Nak berniaga bundle pastikan akan memerlukan modal, tapi peringkat permulaan, carilah barang yang sesuai dengan bajet anda. Jangan sampai berhutang, meminjam sana sini, kerana peringkat permulaan, mungkin barang niaga anda laku atau risiko tak laku. Sekurang-kurangnya jika tak laku, anda tidak terdedah kepada kerugian yang terlalu tinggi.

5. Buat survey pembekal dan jenis bungkusan bundle yang ingin di pilih

Mencari supplier juga sangat penting semasa nak bermula berniaga bundle, ini untuk elakkan anda pula ditipu oleh supplier. Semasa nak memilih jenis bungkusan bundle, anda tentukan samada nak beli dalam nilai kilo atau guni. Bertanyalah kepada otai otai bundle yang sudah faham sepak terajang dunia berniaga bundle.

6. Mula belajar ilmu pemasaran untuk ambil gambar dengan baik

Nak berniaga bundle tambahan lagi secara online, skill mengambil gambar sangat penting untuk memastikan gambar yang ditunjukkan mampu menarik audiens anda di sosial media membeli.

7. Mula bina akaun sosial media anda dan jom mulakan berniaga bundle

Anda boleh mula bina akaun facebook khas untuk berniaga samada facebook profile atau facebook page. Inilah kedai anda yang orang nak datang secara maya nanti. Pastikan sentiasa update dan anda boleh mula kumpul pengikut.

Kesimpulan yang kita boleh pelajari dari isu ini, sudah menjadi adat bila ada orang beli dan tak beli bila berniaga. Apa yang kita boleh usahakan ialah, tambahlah ilmu berniaga. Paling cepat lagi, terus berguru dengan mereka yang memang ahli dalam perniagaan bundle ini. Ianya boleh jadi jalan pintas untuk anda dan tidak melanggar tembok kegagalan yang dilalui oleh mereka sebelum ini.

Reply