no comments

“Seluruh Pahala Saya Sebagai Doktor Untuk Abah” – Anak Allahyarham Mr Os

Tiada seorang pun ibu bapa yang mahukan anak-anaknya tidak berjaya di dalam hidup. Ramai ibu bapa mahukan anak mereka berjaya di dalam hidup. Oleh itu, ibu bapa sanggup melakukan apa sahaja yang terbaik semata-mata mahu melihat anaknya berjaya didunia mahupun di akhirat nanti.

Bak kata pepatah, usaha tangga kejayaan. Setiap usaha pasti akan ada hasilnya. Kata-kata itu sesuai digunakan buat anak sulung Allahyarham Mohd Yusof Abdul Hamid atau lebih dikenali sebagai Mr Os.

Syafiqa Hayra yang merupakan anak kandung kepada pelawak ini kini bergelar sebagai seorang doktor. Sudah pasti kejayaan ini tidak datang bergolek. Ianya adalah berkat usaha dan jerih perih insan bernama ayah iaitu Mr Os sendiri.

anak mr os

Semasa hayatnya dia tidak pernah berputusa asa dalam mencari rezeki buat anak isterinya. Demi memberi pendidikan yang sempurna buat anaknya, beliau sanggup melakukan apa sahaja pekerjaan termasuklah memandu teksi.

Syafiqa, 26, berkata, kejay4an yang d!kecapi hari ini adalah menunaikan impian bapanya yang mahu dia menjadi se0rang d0ktor dan berbakti kepada masyarakat.

“Arw4h abah se0rang yang sangat ser!us dalam pelajaran dan agama. Tapi dia tak pernah marah mahupun jent!k sepanjang membesarkan kami. Dia se0rang yang sangat lembut apabila menas!hati saya dan adik. Sejak kecil abah selalu cakap yang dia yakin saya b0leh jadi d0ktor.

“Sepanjang h!dupnya dia tidak pernah mengeluh mencari rezeki untuk kami sekeluarga. Walaupun saya nampak d!a sangat penat dan sak!t,” katanya.

Allahyarh4m Mr Os men!nggal dunia pada 8 April 2016 di Hospital Selayang ak!bat k4nser paru-paru. Syafiqa merupakan anak sulung dar!pada dua adik beradik ini merupakan perkahwinan kedua Allahy4rham.

mr os dan anak

Allahy4rham turut mempunyai lima lagi cahaya mata dan dua cucu dengan perkahwinan pertama. Syafiqa mener!ma Ijazah Sarjana Muda Perubatan dari Universiti Mansoura Mesir dengan keputusan cemerlang Januari lalu.

Biarpun bapanya tidak sempat mel!hat kejayaan itu, Syafiqa berkata, dia bern!at segala pahala ketika berkhidmat sebagai d0ktor nanti diberikan kepada bapanya.

“Dia t!dak dapat melihat kejayaan saya dan saya juga tidak dapat membalas jasanya menjadikan saya se0rang manusia. Jadi saya bern!at semua pahala saya sepanjang berkhidmat sebagai d0ktor ini diber!kan kepada abah dan ibu.

“Itu janji saya kepada d!ri sendiri kerana tanpa abah dan ibu saya bukan siapa-siapa,” jelasnya lagi.

Syafiqa berkata, pelbagai dugaan d!lalui sepanjang enam tahun pengajiannya di Mesir. Berbekalkan, kata semangat Allahy4rham bapanya, dia tidak pernah putus ada dan teruskan pengajian.

“Enam tahun masa yang agak panjang dan memang ada r!ntangannya tapi setiap hari ketika arw4h masih h!dup dia akan bertanya khabar dan hantar gambar bersama ibu. Pesanan terakh!rnya minta saya habiskan pengajian walau apa yang berlaku dan ketika itu dia sedang ten4t,” ujarnya.

Sesungguhnya segala usaha Allahyarham sebelum ini sudah terbalas dengan kejayaan anaknya ini menjadi seorang doktor. Walaupun secara hakikatnya, segala jasa dan pengorbanannya kepada anak-anak dan isteri tidak terhitung nilainya. Sekurang-kurangnya kejayaan anaknya menjadi sebagai seorang doktor ini sedikit sebanyak dapat “membayar” usaha yang dilakukan oleh Mr Os sepanjang hayatnya.

Sama-sama kita sedekahkan Al Fatihah(dibaca) buat Allahyarham Mr Os atau nama sebenarnya Mohd Yusof Abdul Hamid.

Reply