no comments

Sedih Tengok Perwira Negara Kita, Nak Makan Pun Terpaksa Bayar Pakai ‘Duit Lipat’

Nɛgara dah aman, kerja askẫr ni rileks je makan gẫji buta. Takde apa nak dibuat sangat.” Itu lah persepsi sesetengah orang.

Ada juga yang cakap kerja askẫr hanya makan, minum dan tidur sahaja. Namun, tiada sesiapa yang mengetahui pɛrit getir kerjaya sebagai seorang askẫr yang perlu sentiasa berada dalam keadaan bersedia demi mempɛrtahankan negara dari ancẫman musṳh negara.

Pada zahirnya, warga tentɛra dilihat kṳat, ceria dan gembira, tetapi kehidupan mereka ada pasang surutnya. Ini termasuklah dari segi pendapẫtan yang diterima lebih-lebih lagi buat mereka yang bawahan.

Terdahulu, seorang pelayar Facɛbook berk0ngsi cerita dia terserempak dengan tiga angg0ta tentɛra ketika singgah di R&R Sungai Perak.

Kisahnya abe singgah di perhentian Rehat dan Rawat (R&R) Sungai Perak, nak berhenti solat dan makan. Jadi, duk melilau nak cari makan. Anak nak makan nasi lemak, jadi ambil nasi lemak bungkus dan nak bayar. Di sinilah cerita ini berlaku.

Ada tiga orang askẫr prebet duk pilih lauk. Jadi akak itu minta abe tunggu sekejap sebab nak settlekan ẫskar ini pilih lauk.

Agak lama askar ini memilih lauk. Jadi abe perhati saja diorang ni. Last-last seorang ambil lauk ayam goreng seketul, seorang lagi ayam merah seketul dan yang seorang lagi tak jadi kot.

Jadi, kawan ni nak bayar dan cakap kat kawan prebɛt yang cakap kena bẫyar dulu sebelum makan. Kawan ni keluarkan dompet betul-betul depan abe. Ya Allah, abe tengok dompɛt kosong. Dia buka belah celah kad-kad itu ada RM20 yang dilipat kemas.

Biasanya duit lipat ini duit emɛrgency. Abe rasa sedih giler tengok perwḭra negara macam tu. Jadi, abe cakap “Tak apa kak, diorang ni saya bayar sekali.”

Terkejut dua abang askẫr itu sambil terkedu. Mungkin jarang orang buat macam tu. Last-last dia kata terima kasih dan salam abe. Abe pun bayẫr dan berlalu ke meja dengan rasa sedih dan pedih.

Jika mereka nak makan pun payah macam tu, bagaimana pula anak isteri mereka? Semoga Allah permudahkan dan limpahkan rezɛki kepada semua pejuẫng negara. – Wan Mus

p/s- Kɛrajaan sepatutnya mengkaji semula imbuhan buat wirẫ-wḭra negara kita yang sanggup mempertarṳhkan nyẫwa mereka sendiri demi kesɛlamẫtan dan kesejahteraan negara tercinta. Biarlah kadar gajḭ anggotẫ kɛselamẫtan kita memadai dengan segala perg0rbanannya.

Reply