no comments

‘Saya akan meneruskannya buat kamu’

‘Saya akan meneruskannya buat kamu’.jpg

tunku temenggong johor.jpg

Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Sultan Ibrahim berjanji akan meneruskan kelangsungan Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor yang bertujuan membantu golongan kurang berkemampuan untuk mendapat rawatan.

Menerusi laman Instagram rasminya, kekanda kedua, Almarhum Tunku Abdul Jalil itu memaklumkan dirinya telah berjanji memegang amanah tersebut ketika Tunku Laksamana Johor itu berhasrat menubuhkan yayasan tersebut.

“Seperti yang saya telah janjikan ketika kamu mahu menubuhkan yayasan. Kini, saya akan meneruskannya buat kamu,” katanya.

Yayasan yang ditubuhkan atas ilham Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar atas nama anakanda Tunku Jalil ketika itu yang bertarung melawan kanser yang dihadapinya sekali gus memberi peluang pembiayaan buat pesakit yang kurang berkemampuan.

Baginda Sultan Johor turut menyalurkan dana RM10 juta buat yayasan tersebut.

Semangat dan kekentalan Almarhum Tunku Laksamana Johor melawan kanser memberikan inspirasi kepada semua pihak meskipun ketika keadaan kesihatannya tidak mengizinkan Almarhum sentiasa ceria dan meneruskan aktiviti kegemarannya.

Almarhum Tunku Abdul Jalil mangkat pada 5 Disember lalu selepas didiagnosis menghidap kanser hati tahap empat yang dikesan sejak 20 Ogos lalu tahun lalu.

Reply