no comments

Santau atau elak pencur! gambar. Sila ikut cara upload gambar ini ke Fesbuk atau IG

Santau atau lebih dikenali sebagai santet tujuan utamanya untuk membalas dendam dengan niat untuk menimbulkan masalah kepada penerimanya.

PERKEMBANGAN dunia digital masa kini membuatkan kita lebih senang muat turun gambar melalui medium sosial untuk disimpan sebagai kenang kenangan. Bahayanya pula adalah mudah untuk orang santau.

Tapi ada kalanya apa yang kita muat turut itu boleh menyebabkan orang lain rasa tidak senang hati melihatnya. Ini yang boleh membawa kepada penyakit ‘ain (mata) yang sering diperkatakan di media sosial.

Bukan tak boleh muat turun tetapi ada cara tersendiri bagi mengelakkan penyakit ini.

Ikuti perkongsian wanita ini bagaimana cara terbaik upload gambar ke Facebook atau mana-mana platform media sosial bagi mengelakkan gambar kita disihir atau santau.

Bismillah, malam ni saya nak berkongsi cara atau tips upload gambar di media sosial untuk mengelakkan gambar kita disihir/santau. Sebelum itu, ilmu ini kredit kepada ustaz halim (kalau tak silap), Mohon doakan kesejahteraan ustaz.

santau

Tips pertama
– Rujuk gambar no 1. Make sure mata tidak melihat sharp pada kamera. Kita tengok sisi.

Tips kedua
– Rujuk gambar no 2. Wajah tak diambil semua, ada half lagi tu memang sengaja tak bagi nampak.

Tips ketiga
– Rujuk gambar no 3. Kalau mata pandang kamera secara sharp dan wajah bagi tengok semua, pastikan upload size yang sangat kecik. Ust azhar pun ada bagi tips ni.

Tips keempat
– Rujuk gambar no 4. Gambar di ambil secara separuh yakni tidak menampakkan bawah kaki. Pendek kata tak ambil satu badanlah.

Tips kelima (extra tips)
– Tidak mendedahkan nama penuh mak di media sosial.

Khasiat Lobak Merah

Sesungguhnya sihir/santau masih diamalkan orang sekarang dan mudah sahaja untuk melakukannya hanya dengan sekeping gambar. Ust tak beritahu kenapa kena buat begini tapi ini sedikit ilmu untuk elakkan diri kita disihir melalui gambar. Ada “sebab” nya tersendiri. Apa-apa pun sama-sama lah kita dekatkan diri pada Allah agar diri kita sendiri menjadi benteng yang kukuh tak ditembusi benda syirik sebegini. Wallahualam.

Saya izinkan ilmu ini disebarkan pada keluarga & kawan-kawan. Semoga bermanfaat.

Kisah-kisah kehidupan

Semoga dengan perkongsian artikel ini dapat memberi kesedaran serta faedah kepada pembaca-pembaca. Ammar makruf nahi mungkar.

Reply