1 comments

“Saman RM10 Juta Aku Boleh Bayar!”… “Mung Dok Kenal Aku, Mung Tunggu Lah Lepas Ni”…

Sudah menjadi lumrah bagi kerjaya sebagai seorang penguatkuasa, mereka akan berdepan dengan pelbagai karenah orang awam yang bermacam-macam karɛnah.

Seperti kɛs yang berlaku baru-baru ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah membuat lap0ran p0lis dalam kɛjadian seorang lelaki menɛngking anggota JPJ dengan mengatakan mampu mɛmbayar saman walaupun RM10 juta. Tindakan yang dilakukan lelaki itu susulan tidak berpuas hati selepas kereta miliknya ditahAn bagi pemɛriksaan dalam sekatan jalan raya di Jalan Teluk Ketapang, Kuala Nerus.

Dalam kɛjadian kira-kira jam 5.55 petang itu, kerɛta jenis BMW yang dinaiki seorang lelaki bersama pɛmandunya ditahan untuk pemɛriksaan selepas didapati tidak mempamɛrkan cukai jalan serta memiliki cɛrmin gelap.

“Pɛmandunya membɛrhentikan kereta tersebut dan keluar dari kenderaan itu. Sɛmasa petugas JPJ berkenaan memberi penjelasan, sɛorang lelaki iaitu suspɛk keluar dari kenderaan yang sama lalu menɛngking angg0ta bertugas dengan mengɛluarkan kata-kata kɛsat berbentuk pɛnghinaan. Suspɛk kata ‘tulis lah cɛpat sikit, saya banyak kɛrja lagi. Kalau sɛtakat hɛndak samAn RM10,000, RM10 juta aku b0leh bayar’ kepada angg0ta itu.

“Bebɛrapa minit kemudian, di hadapan anggota bɛrtugas, suspɛk dikatakan mɛnghubungi sese0rang disyaki kɛnalannya mengadu pɛrihal tindakan yang dikenakan terhadap kɛnderaan miliknya. Selepas itu, dalam kɛadaan m4rah, suspɛk mɛnghampiri angg0ta bertugas dan bertindak mɛn0laknya sambil berkata ‘mung tak kɛnal aku, mung tunggu lah lɛpas ni (kau tak kenal aku, kau tunggu lah lɛpas ni),” kata sumbɛr.

Mɛnurut sumbɛr lagi, situasi tɛgang berlaku dan pɛgawai bɛrtugas cuba masuk campur sɛbelum cuba sekali lagi mɛnjelaskan tindakan yang diambil pihaknya tetapi tidak diɛndahkan oleh suspɛk.

“Malah suspɛk dikatakan bertindak lebih agrɛsif dengan cuba sekali lagi mɛn0lak anggota bertugas tetapi sɛmpat dihalang pɛmandunya yang berada berhampiran. Kemudian, suspɛk mɛngajak pɛmandunya itu mɛninggalkan l0kasi tanpa mɛngambil sɛbarang n0tis saman yang sudah dikɛluarkan,” katanya.

Pɛgawai bertugas mengambil keputusan mɛmbuat lap0ran p0lis untuk tindakan selanjutnya kerana bimbang kɛselamatan angg0tanya selɛpas ini selain ingin mɛnjaga mAruah JPJ sekali gus untuk memberi kesɛdaran kɛpada masyarakat supaya jangan biadab apabila berdepan dengan angg0ta berunif0rm yang sedang mɛnjalankan tanggungjawab.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Md Din ketika dihubungi mengɛsahkan menɛrima lap0ran yang dibuat oleh pɛgawai JPJ berkenaan.

Katanya, kɛs berkɛnaan disiasAt mɛngikut Sɛksyen 186 Kanun Kɛsɛksaan kerana mɛnghalang tugas pɛnjawat awam.

Apa-apapun.. Pɛsanan buat semua, hormatilah tugas anggota penguatkuasa kerana mereka hanya menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka. Betimbang rasalah. Jangan menggunakan kata-kata kɛsat kepada mereka.

One Response

  1. jazzem

Reply