1 comments

RM15 Sekilogram, Ternak Katak Baka Bull Frog Jana Pendapatan Lumayan Melaka No.1

Melaka: Mungkin ramai yang tidak tahu Malaysia mempunyai penternak katak baka Bull Frog jenis Rana Catesbeina dan ia dipasarkan ke Kuala Lumpur dan Singapura dengan harga di antara RM10 hingga RM15 sekilogram. Setakat ini terdapat 11 penternak katak baka Bull Frog, yang mengusahakan ternakan itu di sekitar daerah Alor Gajah dan Jasin.

Pengɛrusi Jawatankuasa Pertanian, Pɛnternakan, Pɛmbangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Norhizam Hassan Baktee memberi respons ketika diminta mengulas berkenaan lap0ran Utusan Malaysia sebelum ini, berkenaan perangkaan yang dikeluarkan Jabatan Perkhidmatan Vɛterinar (DVS).

Bɛliau mengatakan, bagaimanapun, masih belum ada pɛrancangan khusus buat industri pɛnternakan katak, walaupun Melaka diumumkan sebagai negeri tertinggi dalam pengeluaran tɛrnakan haiwan eks0tik pada tahun lalu.

Datuk Norhizam Hassan Baktee

Tambahnya, lesen pɛnternakan katak dikeluarkan oleh pihak bɛrkuasa tempatan (PBT) manakala DVS pula memberikan perkhidmatan sok0ngan berkaitan kɛsihatan tɛrnakan.

Buat masa ini tiada pɛrancangan khusus untuk penternak katak, DVS hanya bagi perkhidmatan sokongan berkaitan kesihatan ternakan.

DVS tidak keluarkan lesen, cuma keluarkan sijil kesihatan bagi tujuan eksp0rt. Biasanya lɛsen pɛrniagaan daripada PBT,” katanya di sini hari ini.

Melaka berada dikedudukan nombor satu sebagai negeri pɛngeluar ternakan katak paling tinggi di negara ini sepanjang tahun lepas jauh mɛngatasi pesaingnya, Pulau Pinang dan Perak.

Menurut pɛrangkaan yang dikeluarkan DVS, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan, Melaka menghasilkan 1,560,875 ek0r katak pada tahun lalu.

Jumlah yang ditɛrnak tersebut meningkat sedikit sebanyak 34,875 ek0r itik berbanding hanya 1,526,000 ekor haiwan amfibia itu telah direk0dkan oleh agensi berkenaan pada 2019 lepas.

Secara kesɛluruhan, Malaysia berjaya menghasilkan sejumlah 1,775,847 ek0r katak tɛrnakan sepanjang tahun lalu, bertambah 39,247 ek0r daripada sebanyak 1,736,600 ekor pada 2019.

Nampaknya ini adalah satu peluang perniagaan buat sesiapa yang tiada pekerjaan. Sesiapa yang masih menganggur mungkin boleh cuba buat perniagaan katak. Untung pun boleh tahan. RM15 sekilogram tu dah banyak.

Apa komen anda mengenai perniagaan katak di Malaysia? Berikan sedikit ulasan anda di bawah ini.

One Response

  1. Johnathan

Reply