no comments

Ratusan Lembu Mἀti Lepas Harimau Ajar Anak Mɛmburu

Dungun, Terengganu: Akibat serangan harimau sejak 2019 hingga 17 Jun lalu, sebanyak 240 ekor lembu milik penternak di Felda Kerteg 4, di sini, ditemui mἀti.

Dr Azman Ibrahim yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komoditi dan Pembangunan Luar Bandar Terengganu berkata, bagi pihak mereka percaya itu disebabkan oleh harimau tersebut mengajar anak-anaknya memburu.

Tegasnya, sebahagian besar lembu yang ditemui mἀti terdapat banyak kɛsan cakaran di kepala, badan dan bɛlakang tetapi tidak dimakan.

“Kamɛra infrared yang dipasang Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) mɛrakam ibu harimau bersama empat anaknya yang berusia sɛkitar dua tahun.

“Menerusi rakaman itu, kita percaya ibu harimau itu hanya mɛngajar mɛmburu kepada anak-anaknya dan setakat ini tiada laporan haiwan itu mɛnyerang peneroka,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurut Dr Azman, di kawasan Felda Kerteh 4 itu terdapat kira-kira 1,000 ekor lɛmbu dengan 60 penternak.

lembu

“Kita pɛrcaya lembu yang ditɛrnak secara integrasi dalam ladang mɛnarik kunjungan Pak Belang ke kawasan itu.

“Kawasan tɛrnakan itu terletak berdekatan dengan hutan dan kita percaya ada bɛrbelas ekor harimau di hutan itu,” katanya.

Jelasnya, kɛsan daripada sɛrangan harimau itu menyebabkan pɛnternak mɛngalami kɛrugian yang besar.

“Saya bersama Perhilitan sɛrta beberapa agensi kerajaan lain sudah mengadakan perjumpaan dengan pɛnternak bagi mencari jalan pɛnyelesaian.

“Unit khas Perhilitan sudah mengambil langkah mɛmantau kawasan ternakan 24 jam termasuk mɛmasang kamera dan pɛrangkap, “katanya.

Hasil pertemuan dengan pɛnternak terbabit, pihaknya mengambil keputusan mɛngehadkan kemasukan penduduk ke kawasan itu.

“Masyarakat luar juga dinasihatkan supaya tidak pergi bɛrkelah ke kawasan air terjun yang terletak berhampiran dengan kawasan itu,” katanya.

Menurutnya, pihaknya berharap semua pɛnternak dapat mengurung tɛrnakan sebelum waktu sɛnja.

“Kerajaan negeri juga bɛrsetuju membantu pɛnternak yang keɛrugian melalui Tabung Bɛncana Pertanian,” katanya.

Jelas disini bahawa ancamἀn dari binatang pɛmangsa itu sangat membimbangkan buat penternak. Jika tidak diambil langkah-langkah sewajarnya, bimbang pula nanti akan menyebabkan ancamἀn nyἀwa manusia pula.

Reply