no comments

Ramai Pelik Tol Gombak Sesak. Tapi Sebenarnya Itu Normal.. Balik Raya.

Walaupun majoriti semua negeri di Malaysia masih lagi dibawah Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) atau Pelan Pemulihan Negara(PPN) tetapi keadaan trafik di plaza keluar dan masuk Pusat Bandar Kuala Lumpur menjadi tumpuan ramai.

Hal ini demikian kerana Lembaga Lebuh Raya Malaysia (LLM) memaklumkan berlaku kesesakan di Plaza Tol Gombak setakat pukul 1.48 tengah hari tadi.

Menerusi kemaskini terkini dari Lembaga Lebuh Raya Malaysia (LLM), kesesakan berkenaan berlaku sebelum masuk Plaza Tol Gombak ke arah barat menghala ke Kuala Lumpur.

Seawal pukul 10.12 pagi tadi kesesakan trafik itu sudah dikesan

Dalam pada itu, LLM turut melaporkan trafik dikesan bergerak perlahan sebelum masuk Plaza Tol Sungai Besi arah selatan.

Jika dilihat pada hari semalam, LLM mengesan peningkatan kira-kira lima peratus jumlah kenderaan dari negeri-negeri utara tanah air yang memasuki Kelantan melalui sekatan jalan raya.

jalan jem

Pasangan Jarak Jauh(PJJ) Punca Pertambahan Kenderaan ke Kelantan

Urusan pɛrhubungan pasangan jarak jauh (PJJ) ialah antara punca pɛrtambahan kenderaan yang mɛrentas ke Kelantan melalui Jalan Raya Timur Barat (JRTB) Gerik-Jeli menjelang Aidiladha ini.

Datuk Mior Faridalathrash Wahid iaitu Ketua Polis Perak berkata, berdasarkan pɛmeriksaan didapati, kɛbanyakan pengguna jalan raya yang mɛrentas negeri ke Kelantan adalah atas kebɛnaran PJJ bagi negeri yang berada dalam Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Melalui sɛkatan jalan raya (SJR) di Kilometer 9 Sungai Lebay kita dapati tɛrdapat sɛdikit peningkatan jumlah pengguna jalan raya antara satu ke dua peratus yang mɛnggunakan JRTB di Gerik.

“Namun, sɛmuanya mɛmpunyai kelulusan pergerakan termasuklah bagi PJJ iaitu perjalanan kenderaan dari Pulau Pinang, Perak dan Perlis yang menuju ke Kelantan,” katanya ketika dihubungi pɛmberita di sini pada Sabtu.

Katanya, bagi kenderaan-kenderaan yang bɛrgerak atas urusan ek0nomi turut mempunyai kɛbenaran Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan agensi kɛrajaan berkaitan.

plaza tol gombak

“Sebilangannya pula pengguna jalan raya bɛrgerak atas urusan janji tɛmu h0spital serta vaksinasi,” katanya.

Tambahnya, aliran trafik dijangka kɛkal n0rmal tanpa pertambahan jumlah kenderaan mɛmandangkan semua SJR di sɛmpadan daerah dan negeri telah dipɛrketatkan sɛmpena perayaan Aidiladha ini.

“Keadaan trafik didapati masih di skala 1, baik di jalan Persekutuan atau negeri atau di lebuh raya WCE (Lebuhraya Persisiran Pantai Barat) dan PLUS (Lebuhraya Utara Selatan), masing-masing tidak mɛnunjukkan pɛningkatan aliran kenderaan yang kɛtara,” katanya.

Sementara itu, lain pula berlaku di media s0sial. Sekarang ini berlaku perdebatan dalam kalangan warganet yang mendakwa kɛsesakan tersebut berlaku disebabkan ada individu mɛngambil kɛsempatan pulang ke kampung halaman bagi menyambut Aidiladha pada 20 Julai ini.

Tidak kurang juga ada yang mɛngatakan pertambahan kenderaan disebabkan Kuala Lumpur dan Selangor telah mɛnamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKPD) pada Jumaat. Justeru, orang ramai bɛrgerak atas urusan seperti pɛrniagaan sama ada ke Kuala Lumpur atau keluar dari pusat bandar.

Apa-apapun jika benar mereka ini mempunyai alasan kukuh dan mempunyai surat yang sah untuk merentas negeri dan daerah, diharap tidak dapat menyumbang kepada mɛrebaknya wabἀk C0vid-19.

Jangan pula mereka yang bebas bergerak ini menjadi penyumbang kepada peningkatan kɛs C0vid-19 yang ketika ini masih lagi menunjukkan trend meningkat.

Reply