no comments

Rakyat Malaysia Lebih Suka Internet Slow Berbanding Laju – Menteri

Rakyat Malaysia Lebih Suka Internet Slow Berbanding Laju – MenteriRakyat Malaysia Lebih Suka Internet Slow

Sukar untuk mempercayai kata-kata ini, tetapi itulah hakikat sebenar rakyat Malaysia. Kebanyakan rakyat Malaysia memilih untuk membayar kurang untuk kelajuan internet perlahan dan bukannya menghabiskan lebih banyak pada sambungan pantas, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak (gambar).

“Sebenarnya terdapat pelbagai kelajuan Internet yang rakyat Malaysia boleh pilih┬átetapi kira-kira 71% daripada pengguna Internet Malaysia lebih suka pakej jalur lebar Streamyx yang lebih perlahan yang menawarkan kelajuan antara 384 Kbps 1 Mbps,” kata Salleh dalam blog post.

“Seseorang akan dijangka Salleh menjadi sangat sibuk dengan rangka tindakan, pengumuman, kenyataan atau blog tentang bagaimana Malaysia adalah untuk kembali ke barisan hadapan kuasa teknologi maklumat. Tetapi Salleh telah dilihat prihatin mengenai infrastruktur Internet buruk Malaysia,” kata Lim berkata.

Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak

Menyangkal dakwaan tersebut, Salleh berkata aduan Lim sama seperti yang dari pengguna internet di United Kingdom, yang disenaraikan sebagai ke-16 di Eropah dari segi kelajuan Internet.

“Dianggarkan bahawa jika Britain mahu memperbaiki infrastruktur komunikasi ia perlu membelanjakan kira-kira RM200bil.

“Persoalan yang ditanya di UK ialah sama ada pengguna Internet bersedia untuk kaki rang undang-undang di atas RM1,400 bilion mereka perlu membayar untuk infrastruktur lain seperti tenaga, jalan raya dan landasan kereta api,” katanya.

Salleh menegaskan bahawa walaupun kelajuan jalur lebar yang lebih tinggi yang ada, majoriti pelanggan akan melanggan pakej yang lebih murah dan dengan itu lebih perlahan.

“Di Singapura dan Thailand kelajuan minimum berkisar 4-5 Mbps. Di Malaysia ia hanya 384 Kbps. Sudah tentu kita juga boleh melakukan ini untuk Malaysia.

“Kita boleh meningkatkan kelajuan Internet minimum katakan, 5 Mbps dan memaksa rakyat Malaysia untuk membeli pakej kelajuan yang lebih tinggi. Tetapi itu bermakna kos akan menjadi lebih tinggi serta dan penggunaan Internet akan disediakan kepada hanya mereka yang mampu untuk membayar kos yang lebih tinggi, “kata Salleh.

Beliau menegaskan bahawa rakyat Malaysia boleh memilih pakej 20 Mbps jika mereka mahu perkhidmatan internet kelajuan tinggi.

“Bagaimanapun, kebanyakan rakyat Malaysia tidak akan memilih untuk ini dan masih lebih suka Internet kelajuan yang lebih murah dan lebih perlahan.

Beliau menambah bahawa semua Lim katakan dalam post blog beliau adalah kelajuan sambungan.

“Lim Kit Siang hanya bercakap tentang kelajuan. Tumpuan Malaysia adalah kelajuan, liputan dan kemampuan. Kami mahu memastikan bahawa pada tahun 2020 sekurang-kurangnya 95% rakyat Malaysia akan mempunyai akses kepada Internet. Dan kita juga mahu memastikan bahawa sekurang-kurangnya 50% daripada kawasan bandar dan 20% daripada kawasan luar bandar mempunyai kelajuan jalur lebar daripada 100 Mbps, “kata Salleh.

Reply