no comments

Punca Sebenar Keluarga Adib Mahu Saman PDRM

Walaupun kejadian ini berlaku pada Novermber 2018 tetapi sehingga kini masih lagi tidak dapat mencari siapakah yang bertanggungjawab atas kemat!an anggota b0mba Muhammad Adib Mohd Kassim dalam rusuhan ketika kekec0han di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya.

Terbaru, keluarga Allahyarham Muhammad Adib M0hd Kassim akan mengambil tindakan s!vil untuk menuntut ganti rugi atas keg4galan dan kecua!an pihak p0lis sehingga menyebabkan kemat!an anggota bomba itu.

Bapa kepada Allahyarham Adib iaitu Mohd Kassim Abdul Hamid, 64, berkata, kemat!an anaknya yang belum terbela menyebabkan mereka sekeluarga masih bersɛdih walaupun reda dengan pemerg!annya itu.

“Saya keh!langan anak tetapi kemat!annya masih belum terbela, jadi saya mahu menuntut ganti rugi, kami sekeluarga sungguh kecɛwa dan t!dak berpuas h4ti dengan kenyataan yang dikeluarkan Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador.

“Saya berasa perkara ini pɛlik, baga!mana Ketua Polis Negara membuat kenyataan bercanggah sedangkan Mahkamah K0r0ner sudah putuskan arw4h men!nggal dunia ak!bat perbuatan jɛnayah,” katanya ket!ka dihubungi di Alor Setar hari ini.

Beliau berkata, keluarganya sangat berharap p0lis dapat mengenal pasti s@ksi dan mɛnangkap pɛsalah yang mɛmukul anaknya seh!ngga men!nggal dunia.

Jelasnya, keputusan yang d!buat Mahkamah K0r0ner bukan satu perkara mudah dan ia mengambil masa lama kerana perlu memangg!l saksi dan pakar tertentu.

“Kita sama-sama h0rmat keputusan mahkamah, tidak lagi perlu ungk!t bagaimana anak saya menemui aj4l, sekarang masanya untuk mencari pɛsalah dan heret mereka ke m4hkamah,” katanya yang t!nggal di Kampung Tebengau, Kuala Kedah.

Isnin lalu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, sehingga k!ni masih tidak ada saksi yang d!panggil memberi keterangan benar-benar mel!hat Adib d!pukul.

Hamid berkata, kesemua keterangan yang diper0leh pihaknya bersif4t dengar cakap dan juga pendapat.

Muhammad Adib yang juga angg0ta Unit Bantuan Perkhidmatan Kecɛmasan (EMRS) Balai B0mba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya p4rah dalam rusuh4n ketika kekec0han di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November 2018.

Selepas 21 hari bertarung ny4wa, Allahyarham menghembuskan n4fas tɛrakhir pada 17 Disember 2018 di Institut Jantung Negara (IJN).

Pada 27 September 2019, Mahkamah K0r0ner Shah Alam memutuskan kemat!an Muhammad Adib adalah akibat pɛrbuatan jɛnayah yang dilakukan lebih dua atau tiga individu tidak diketahui.

Sehingga kini kɛs kemat!an Allahyarham Muhammad Adib M0hd Kassim masih menjadi tanda tanya seluruh rakyat Malaysia. Diharap supaya kɛs ini dapat diselesaikan dengan cepat dan pɛsalah yang sebenar dapat d!tangkap dan d!hukum mengikut und4ng-und4ng di Malaysia.

Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat Allahyarham Muhammad Adib M0hd Kassim. Semoga rohnya dicucuri Rahmat Oleh-Nya…

Reply