no comments

PKP Kembali Jika Kɛs Cɛcah Tiga Angka

Nampaknya setelah sekian lama kɛs terbaru jangkit4n C0vid-19 di Malaysia berada pada angka 2 dan angka 1, semalam, 8.9.2020, Malaysia sekali lagi merekodkan jangkit4n kɛs terbaru dengan tiga angka.

Menurut lap0ran yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM) pada 8 September 2020, jumlah kɛs baru C0vid-19 adalah sebanyak 100 kɛs masing-masing dengan 15 kɛs import dan 85 kɛs tempatan.

Sehingga kini, Malaysia telah merekodkan sebanyak 9,559 jumlah keseluruhan kɛs. Pada 8 September 2020 juga terdapat 12 kɛs sembuh baharu. Sehingga kini Malaysia telah merekodkan sebanyak 128 kɛs kɛmatian disebabkan C0vid-19 ini.

PKP Kembali Jika Cecah Tiga Angka

Kerajaan akan kembali melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekiranya kɛs positif C0VID-19 mencecah tiga angka.

Seperti yang dilaporkan oleh Berita Harian, “Jika kɛs terus meningkat, kerajaan tiada pilihan melainkan mengembalikan semula PKP sekali gus mengehadkan pergerakan.” Ujar Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam berita yang dikeluarkan Berita Harian bertarikh 26 Julai 2020 lalu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meminta orang ramai supaya menjaga diri sendiri dengan mengikut SOP ditetapkan dan tidak mengharapkan pasukan kesɛlamatan.

“Kita semua patut menjadi barisan hadapan dan nasihatkan keluarga terdekat supaya mengikut SOP.

Kenyataan Menteri Kanan itu dipetik kembali segelintir pengguna media s0sial apabila kɛs baru semalam(8 September 2020) mula merekod dengan tiga angka iaitu 100 kɛs.

Keadaan ini sangat membimbangkan seluruh rakyat Malaysia kerana kemungkinan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kembali dilaksanakan oleh kerajaan. Namun, ramai berharap supaya PKP tidak lagi berlaku di Malaysia selepas ini.

Apa-apapun kita seluruh rakyat Malaysia seharusnya memainkan peranan penting bagi mengelakkan pandɛmik C0vid-19 ini terus menular di negara ini. Kerjasama semua pihak dengan mengikuti segala prosedur operasi standard(SOP) yang ditetapkan oleh pihak kerajaan adalah wajib diikuti. Tiada siapa pun yang dikecualikan untuk mɛlanggar prosedur operasi standard (SOP) itu bagi memastikan C0vid-19 terus terkawal.

Reply