no comments

Kisah Pilot Bawa Jenazah Ulama Masuk Islam Setelah Saksi Keajaiban Awan Payungi Pesawat

Kisah seorang pilot berbangsa india singh yang ditugaskan membawa jenazah ulama telah memeluk Islam sebaik menyaksikan satu keajaiban pernah diterbitkan dalam majalah Mastika pada Julai 2008.

Menurut juruterbang TUDM itu, kejadian tersebut berlaku semasa beliau ditugaskan untuk membuat satu penerbangan ihsan bagi menghantar jenazah seorang ulama terkenal tanahair dari Kuala Lumpur ke sebuah negeri di Utara tanahair, Kedah.

Dari penceritaan, beliau amat takjub kerana sepanjang perjalanan, pesawat itu dipayungi oleh awan sedangkan pada waktu itu cuaca panas terik dan ini disaksikan juga oleh krew-krew lain dalam pesawat itu.

Menurut wartawan yang menulis artikel ini, sebenarnya beliau juga merupakan seorang sukarelawan dan turut membantu menguruskan jenazah ulama terkenal itu sebelum dibawa menaiki pesawat.

Wartawan tersebut menceritakan kepada bekas pilot itu yang dia turut menyembahyangkan jenazah almarhum yang meninggal akibat serangan jantung di sebuah hospital di Kuala Lumpur. Jenazah dimandi dan di kapankan di hospital sebelum dibawa ke Surau Al Mustaqimah,Bandar Tun Razak untuk disembahyangkan.

Ketika itu beliau melihat ribuan orang datang dari setiap pelusuk negara dan sama-sama memberi penghormatan terakhir kepada almarhum. Beliau juga memberitahu kepada bekas pilot itu yang beliau amat takjub apabila melihat bilangan orang yang hadir sangat ramai sehingga terpaksa bersesak sesak berdiri.

Wartawan itu juga mengatakan yang beliau amat terasa bangga apabila melihat jenazah turut di iringi anggota polis ke pangkalan TUDM Subang.

Mengikut wasiat ,almarhum mahu jasadnya disemadikan di madrasah yang menempatkan sebuah kolej pengajian Islam di negeri kelahirannya.

“Itulah ana paling takjub. Ana anya kawan2 ana,mereka juga kata tak pernah alami kejadian sepertu itu.Masya Allah! awan sentiasa payungi pesawat yang bawa allahyarham daripada terkena terik matahari ” kata beliau.

“Ana tahu,jenazah yang ada dalam pesawat itu seorang ulama. Ulama ini membuat kerja2 dakwah,suruh orang berbuat baik,jauhi mungkar…tiba2 hati ana terdetik,ulama ini seorang Islam. Ana lihat ada kebenaran dalam Islam.” katanya lagi

“Selepas tengok awan pelik dari mula sampai akhir penerbangan,ana beritahu rakan Muslim dalam pesawat,ana nak masuk Islam,ana betul-betul kagum dengan kebesaran Allah ujar bekas pilot itu lagi yang sebelumnya tidak pernah terfikir untuk menukar agama nenek moyangnya.

Pelik memikirkan kejadian aneh dengan kekuasaan Allah tunjukkan, 3 hari selepas itu, pilot berkenaan membuat keputusan masuk Islam.

Dikatakan, pilot tersebut kini berpindah dan tinggal di England, kerana takut keluarganya marah dan tidak menerima keputusannya memeluk Islam.

Jadi, siapakah ulama tersebut?  Tidak dinyatakan namanya dalam majalah itu, namun yang jelas dan pasti Almarhum adalah:

  • Beliau merupakan seorang yang terkenal yang berjuang atas nama Islam.
  • Beliau meninggal dunia akibat serangan sakit jantung di sebuah Hospital di Kuala Lumpur
  • Jenazah beliau diterbangkan ke sebuah negeri di utara dengan pesawat Hercules TUDM daripada airport Subang. Selain itu jenazah beliau juga diiringi oleh polis.
  • Disemadikan di sebuah madrasah negeri kelahiran beliau sesuai dengan wasiat beliau.
  • Ribuan rakyat hadir dari seluruh pelusuk negara untuk memberi penghormatan terakhir kepada beliau, sehinggakan setiap orang yang datang berebut-rebut hendak mengangkat jenazah beliau.

Tidak lain dan tidak bukan, ulama yang dimaksudkan itu ialah Almarhum Ustaz Fadzil Mohd Noor, mantan Presiden PAS dan Ketua Pembangkang satu ketika dahulu.

Almarhum meninggal dunia akibat serangan sakit jantung di HUKM pada 23 Jun 2002. Almarhum disemadikan di Madrasah Darul Ulum, Pokok Sena, Kedah negeri kelahirannya. Jenazah Almarhum diterbangkan dengan pesawat Hercules TUDM di Subang dan tiba di airport Kepala Batas dengan disambut lebih 20,000 orang. Ramainya orang yang datang untuk memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum sehinggakan jalan raya sesak teruk lebih 20 km. Kesan kesesakkan tersebut telah bermula dari tol-tol yang menghala ke Kedah, dan orang ramai terpaksa berjalan kaki ke Darul Ulum sejauh 10 km.

Media melaporkan lebih 100,000 orang membanjiri kawasan Muassasah Darul Ulum Pokok Sena sebaiknya tiba jenazah bagi memberi penghormatan terakhir Allahyarham.

Inilah bila berjuang dengan keihklasan, balasan yang Allah tunjukkan dengan jelas di dunia kepada kita dan ia sebagai pemangkin semangat kita untuk terus memperjuangkan agama Allah. Kehebatan & keihklasan Almarhum berdakwah dan berjuang untuk agama sehinggakan didalam perjalanan terakhir beliau menuju ke alam barzakh pun masih lagi “berdakwah” hingga pilot terbabit dengan izin Allah memeluk Islam. Sememangnya Almarhum berjuang tanpa mengenal erti penat dan lelah untuk memartabatkan agama Allah di bumi Malaysia ini. Almarhum disegani teman dan lawan.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Almarhum.

Al-Fatihah. (Hari ini 23 Jun 2018, genap 16 tahun pemergian Mujahid Agung ini)

Reply