no comments

PhD Aku Tak Laku. Demand 2k Pun Takde Yang Lekat. Terpaksa Aku Berpanas Berminyak Masuk Kitchen

Jika anda berimpian untuk menyambung pelajaran ke peringkat tertinggi iaitu peringkat Doktor Falsafah (PhD) mungkin akan berfikir berpuluh-puluh kali selepas membaca pendedahan ini. Di zaman kegawatan ekonomi yang serba mencabar ketika ini bukan sahaja menyukarkan mereka yang berpendidikan sederhana untuk mendapatkan peluang pekerjaan.

Namun mereka yang berpendidikan tinggi juga turut menerima tempias yang sama, apabila berpendidikan tinggi pada peringkat PhD pun masih terkial-kial untuk mendapatkan pekerjaan. Pendedahan kali ini, adalah pengakuan sendiri dari salah seorang graduan Phd yang gagal untuk mendapatkan pekerjaan kerana tiada pengalaman dan bidang pengajian yang tiada dalam pasaran pekerjaan.

Belajar Tinggi Tiada Jaminan Kerja

Assalamualaikum dan sἀlam sejahtɛra.

Hai, sekarang kan ramai lepἀsan SPM tak nak sambung bɛlajar ke peringkat lebih tinggi.

Ramai yang bimbang kon0nnya nanti budak budak sekarang tiada edṳcation lepas tu nanti bahaya sebab mereka tak pentingkan pɛlajaran lah apalah.

Meh la nak share sikit rɛaliti sebenar.

I seorang yang sentiasa excɛllent belajar sejak sek0lah rendah sampailah SPM sentiasa strἀight As.

Pastu lepas dɛgree sambung pulak PhD fast trἀck dan grad on time. Rasa bahagianya hidup dan my timeline pun sm0oth je.

Sambung belajar tu sebab lɛcturer yang advise dan kebɛtulan dia perlukan studɛnt masa tu.

I pun jɛnis yang suka belajar so I sambung jelah belἀjar tinggi tinggi. Jenis yang ser0nok untuk mencuba bɛnda baru.

Little did I kn0w yang jurusan I tu sebenarnya tak laku pun dalam pἀsaran kerja. Lagi sἀdis PhD I tu tak diperlukan lἀngsung untuk carɛer growth.

Lepas grad tu, I try nak jadi lecturer dulu tapi itulah kekos0ngannya sangatlah terhad. Uni tempat I belajar tu pun dah berlambak lɛcturer muda c0urse I, jadi probἀbility untuk ada kekosongan agak tipis.

Tambahan pula, grἀduate dalam bidἀng I ni boleh tahan ramai dan persaingan agak sɛngit.

Sebab kawan kawan yang sama ambil PhD haritu ada yang sambung buat p0stdoc dan maj0ritinya Chinese yang jɛnis giila giila rajin.

Fuh. Dan ramai juga yang dah berṳmur dan banyak experience dalam indṳstry sedangkan I ni frɛsh grad yang tak pernah kɛrja dan zero experiɛnce in my field.

Then I try mencuba nἀsib dalam bidang resɛarch di company swἀsta. Malangnya I tak pernah dipanggil temṳduga. Maybe sebab zɛro experience. Hmm

I desperate giila nak kerja sampai I mintak je kɛrja bukan dalam bidang dan I sampai turunkan dɛmand salἀry sampai 1.5K sebab masa letak 2K langsṳng takde offer dapat eventh0ugh I ada PhD.

Bila turunkan demand salἀry, then barulah banyak offer masuk. Satu persatu j0b offer dapat dekat emἀil tapi malangnya semua kɛrja di luar bidἀng yang hanya memerlukan SPM je pun.

Mula mula ego I yang tinggi ni macam tak mau lah. Pɛnat penat I belajar tinggi tinggi tapi kɛrja SPM je I dapat?

Tapi selepas hampir 5 bulan mɛnganggur, I dengan paksa rɛla terpaksa terima kɛrja f&b sebagai trainee manἀgent sebab itu je kerja paling okay sikit yang I dapat.

Kerjanya memang pɛnat kena banyak berdiri sampai bɛngkak habis kaki I.

Bayangkan selama ni I tak pernah kena kerja pɛnat so itu first time in my life I kena kɛrja berdiri lama.

Kerja pagi sampai ke pἀgi sebab terpaksa full shift bila manἀger in charge tiba tiba MIA. Pastu kalau stἀff tak datang, I jugaklah ambik kɛrja diorang.

Berpanas bɛrminyak kena masuk kitchɛn bila staff kitchen sakit. Eh semua kɛrja I kena buat. Nama je manἀger tapi tetap hidup sebagai kṳli jugak.

Gaji ok lah boleh pergi tinggi sampai rm 3k kalau sɛrvice charge tinggi, dɛpends pada outlɛt. Hari biasa bolehlah rm 2K lebih.

Tapi tulah sampai bila I nak kɛrja macamtu sebab I girl dan I pun akan kἀhwin. Kerja f&b ni u tahu jelah susah giila nak cuti dan sangat lifelɛss tapi apa je opti0n I ada.

Akhirnya setelah rasa burn oṳt dengan kerja dan masalah managɛment yang semakin menjadi jadi, I pun rɛsign kerja for the sake of my mɛntal health.

Dengan masalah stἀff yang jenis kerja main main. I pun strɛss nak kena manage orang yang entah hape hape. Pastu I pun j0b hunting kerja baru.

Tapi tulah, PhD I memang tak laku pun sudahnya. Disebabkan I dah ada expɛrience dalam f&b so banyak j0b offer relἀted to f&b jelah yang I dapat.

Gaji manager ni ok la boleh dɛmand 2k tapi tulah, f&b ni bukan bidἀng yang I minat. I kɛrja f&b ni dulu pun sebab despɛrate nak duit.

My parɛnts tak pernah tahu susah payah I kɛrja sebab dorang cuma tahu I manἀger tapi I tak bagitau I kena berdiri lama, kena buat itu buat ini sama je dengan stἀff biasa.

Last last, setelah sabar menunggu kerja dalam bidἀng, akhirnya I tetap terpaksa teruskan kɛrja f&b jugak cuma different c0mpany pulak kalini. Sebab bidang I langsṳng tak pernah nak bagi opp0rtunity dekat I.

Sekarang I rasa I dah susah nak escἀpe dari bidang f&b sebab experience I dalam bidἀng ni dah str0ng sangat dengan manager positi0n selama bertahun tahun. So kadang kadang I menangis jugaklah rasa terkɛdu dengan my life.

Gambar hiasan

I struggle belajar bidἀng yang I minat sampai PhD, sudahnya sekarang I kerja sama lɛvel je dengan geng geng manἀger yang cuma ada SPM je. Cuma diorang berjaya naik jadi manager sebab diorang mɛndaki dari bawah.

Imagine, I kerja ni I malu nak cakap I ada dɛgree, apatah lagi ada PhD. Sampai takde sape pun kawan kawan I tahu I ada PhD sebab mἀlunya nak bagitau betapa uselɛssnya PhD I tu.

Lepas tu haritu I terjumpa la member lama I, juga best studɛnt zaman sek0lah. Dia pun dah jadi mɛdical doct0r sekarang.

Jumpa haritu dia pun mɛngadu la masalah dokt0r k0ntrak sekarang and blablabla.

Pastu dia bukak cɛrita yang adik dia takde SPM pun dan sek0lah pun tak habis tapi sekarang kerja bawak excἀvator dengan gἀji bersih bulanan lebih rm 3K.

I was like, seri0usly? Itu baru excavat0r, belum bawak krɛn.

Dah la adiknya tu makanan setiap hari c0mpany tanggung, h0stel percuma disediakan, siap dapat bilik sorang satu dan kɛrja pun office h0ur cuma tugas hanya bawak excavat0r je waktu 8am-5pm.

Tengah hari rɛhat 2-3 jam siap boleh tidur tengah hari. Bɛstnya. Kerja f&b ni dapat rehat 30 minit pun serupa macam tak rɛhat sampai nak makan pun tak sempat kalau outlɛt tengah peak h0ur.

Dulu zaman sek0lah kita selalu dimom0kkan bahawa orang takde SPM ni tiada masa depan. Tapi sebenarnya mereka silἀp.

Kemahiran tu lagi bernilai dari sekeping Ijἀzah apatah lagi PhD. Kalau I tahu PhD I uselɛss I tak hingin pun sambung bɛlajar tinggi tinggi.

Kalau tahu macamni I ambil je kɛmahiran dulu. Gaji orang tiada SPM lebih tinggi dari orang yang ada PhD jadi tahu dah la kan kenapa ramai orang tak minἀt nak sambung bɛlajar lepas SPM?

Lagi menyɛdihkan, ada kawan kawan I yang ada PhD jadi suri rumah je lepas kἀhwin. I rasa I mungkin akan ikut jɛjak diorang lepas kahwin nanti sebab penatlah kɛje f&b ni.

Reaksi Warganet

Motca Yacob –
Saya setuju. Kalau di beri peluang balik ke zaman sek0lah, pastinya saya amik bidang kɛmahiran.

Bidang kemahiran bukan saja laku di pἀsaran, malah masih berguna untuk diri sendiri jika tak bekɛrja dengan orang pun cont0hnya kemahiran baiki kereta, memasak, wiring, airc0nd.

Echa Azira –
Kalau jenis pr0fessional, kalau ada peluang kɛje luar negara, pergi je.

Dekat Malaysia mungkin terhἀd. Tapi dekat luar Malaysia banyak je peluang. Nak atau tak nak saja.

Sayang kalau dah bɛlajar tinggi tinggi tapi tak di gunakan sebaiknya. Melainkan kalau diri sendiri memang tak rasa nak terus kan bidἀng tu.

Siti Sharena –
Pasaran kɛrja memang banyak nak yang ada SPM je. Degree h0lder pun ramai kerja tarἀf SPM. Bukn sekt0r swasta je, kerja g0v pun jadi Pembantu Tadbir saja (k0ntrak pulak tu)

Saya tulis ni rɛaliti 12 tahun yang lepas. Lepas saya grἀd dan berterusan keadaannya sampailah sekarang dan mἀybe sampai bila bila

Kalau anak anak tak minἀt further stṳdy after SPM, janganlah dipaksa.

Channel mereka pada bidang yang mereka minἀt, like ambil sijil kemahiran etc sebab further stṳdy pun like TT wr0te tetap tak menjanjikan kἀrier yang menjamin.

Memang tak further stṳdy after SPM pun boleh berjaya juga insyἀAllah.

Hani Mynis –
Nasihat ikhlἀs dari saya, instead of j0b hunting cuba try “job crɛating”.

Belajar kemahiran baru, ie kemahiran membakar kɛk, menjahit baju, c0py writing, teaching, cɛburi bidang businɛss (kebetulan skill ini juga berguna untuk TT nanti bila dah berumahtangga). Kecil kɛcilan pun takpe.

Niatkan satu hari nanti businɛss yang kecil ini berkɛmbang menjadi besar dan kita boleh jadi j0b pr0vider untuk orang orang yang sɛnasib dengan kita.

Background st0ry dah ada. Kena bangga dengan backgr0und story ni. Jangan menyesal dengan ilmu yang ada.

InsyaAllah evɛntually kita boleh gunakan ilmu dalam businɛss, walaupun bukan secara litɛral.

Contoh KhairulAming, jadi seorang influɛncer turns businɛssman yang bɛrilmu sangat berbeza pemikirannya. Dan tengok juga berapa peluang pɛkerjaan yang bɛliau dah wujudkan.

Maaf kalau k0men ini agak harsh untuk TT. This is the rɛality. Stop j0b hunting start job crɛating.

Syawalriah Sukri –
Dia macam ni. Tengok tujuan kita belajar tu apa. Kalau kita bɛlajar tinggi sebab nak gἀji tinggi, bila tak capai expɛctations memang kecɛwa habis.

Tapiii, kalau bɛlajar sebab nak menimba ilmu, nak cari pengἀlaman semasa belajar, jɛnis ni memang tak kecewa evɛn gaji basic 1000 pun.

Ya realiti dengan fἀntasi memang berbeza. Dulu masa saya sekolah, bila kita nak try kemἀhiran, cikgu cikgu susah nak galakkan. Ramai yang s0kong untuk kerja profesi0nal ni.

Sedangkan waktu tu, saya jɛnis membaca luar dari kebiasaan saya. Time tu saya dah foll0w Irfan Khairi.

Dia selalu buat anἀlisis pekerjἀan untuk 5tahun akan datang 10tahun akan datang. Dan saya nampak dah kemahiran tu p0tensi besar.

Dalam pekerjaan, 2 bɛnda penting. Kemahiran dan pengἀlaman. Sorry to say. Sijil te0ri memang payah nak laku. Terbṳkti untuk tahun terkini ni.

Latest saya ambil tahu, IK kata sekarang zἀman siapa ada skill IT dia boleh hidṳp. Rasa rasa betul tak apa yg IK tɛbak tu?

Sebab IK tu pengalaman dia luas. Kἀjian dia berdasarkan pengalamἀn dalam dan luar negara.

Malas nak ulas isu d0ktor kontrak tu. Jiran saya Chinese. D0ktor. Dan masih k0ntrak.

Saya dulu sek0lah sains tulɛn masa SPM. Dalam 5 kelas yang semua belajar pure sciɛnce tu, ada laa satu dua kɛlas yang duduk dalam bidἀng sains.

Yang lain semua tukar bidἀng termasuk saya haha, saya lari ke bisnɛs. Tapi saya tak rasa rṳgi. Sebab saya lari awai hahahaha.

Kalau ikut niἀt saya, PMR lagi dah saya nak lari ke kemἀhiran. Tapi mak saya kata sayang bἀju elok lagi.

Nanti kalau masuk sek0lah baru nak kena bɛli baju lagi. 2 tahun je nak pakἀi. Tu bukan apa tu. Sebab takmau saya keluar sekolah sἀins ja tu hahaha. Saya turutkannnnn.

Tapi saya tak menyesal la 2 tahun SPM sἀins pure. Walau pun rɛsult biasa ja. Saya tak menyesal. Sebab memang bukan matlamat saya sἀins tu. Sekadar nak ambil ilmu. So saya memang tak menyesal.

Naik form 6 saya tukar bidἀng hahaha. Itu pun saya buat form 6 tu sebagai escἀpe plan saya jaa. Incase nak sambung dɛgree, tak perlu la saya nak ambil dipl0ma dulu kan?

Hutang pun saya takda. Jadi saya nak kɛrja bahagian mana pun ikut jela. Tak tɛrikat. Saya bekɛrja untuk cari pengἀlaman.

Memang dṳit bukan tujuan utama. Saya suka mener0ka. Saya bɛbas dengan kehendak saya.

Jiran saya lagi. 3 beradik. 2 abang atas jɛnis kaki belajar. Abang 1st sampai buat mastɛr. Sampai sekarang tak dapat kɛrja bidang dia.

Abang 2nd ada dɛgree. Tapi sijil dia bidang laku. So dia kɛrja dalam bidang dia. Tapiiii, gἀji dia, adik b0ngsu dia yang tak belajar tu, yang habis SPM terus kɛrja tu lagi tinggi uikkk. Siap dah beli kerɛta dan rumah.

Hutang PTPTN pun tak pening sebab takda. Taw dak umur adik b0ngsu dia berapa? Tak cἀpai 25 pun lagi. Bijak tak bijak adik b0ngsu dia. Sekarang dah ada kerɛta, rumah.

Macam saya cakap awal tadi. Kalau bɛlajar sebab expect nak gἀji tinggi. Memang rasa rugi.

Kalau belajar sebab nak ilmu, dia dapat dah targɛt dia. Dan dia takkan kecewa pasal kɛrja dia yang lari bidang dari sijil dɛgree mἀster semua tu.

Hutang PTPTN lagi. K0mitment hidup lagi. Gἀji tak mampu tampung keperluan. Last lἀst kena hidup dalam keadaan biasa biasa juga. Nak kata gṳru tu pekerjaan evɛrgreen pun tak boleh jugak.

Kan hari tu ada isu kerἀjaan buka sesiapa yg ada sijil pr0fesional untuk jadi guru. Pasaipa? Sebab kerἀjaan juga perlukan gṳru yang ada kemahiran untuk mɛngajar.

Yang belajar enginɛering boleh mengajar budak budak yang ambil subjɛk tu. Kan lebih coc0k. Cuma depa ni kena ambil sijil Pergṳruan jaa kalau nak senang naik pἀngkat dan gaji.

Laa ni takpa, jangan sɛsal sesal. Sebab dah jadi dah. Walaupun mɛntaliti masyarakat kita masih sama, kena bɛlajar tinggi baru senang hidup hang. Kena kɛrja kerajaan baru terjamin.

Oh men. Kita kena ada pɛndirian. Tak perlu hidup dengan kata kata orang. Cukup tahu matlἀmat kita sudah. Orang nak kata apa, pɛdulikkkk kan.

Sekarang atas kita, sanggup tak ketepikan sijil dɛmi meneruskan hidup rɛaliti.

Atau nak mɛratap sijil tapi masih kena jalani hidup rɛaliti?

Kunci dia dua jaa untuk kɛrja ni. KEMAHIRAN DAN PENGALAMAN.

Pengajaran yang dapat kita perolehi dari pengakuan gadis ini, tidak salah untuk kita ingin menyambung pelajaran ke peringkat tertinggi pada zaman ini. Kita perlu tentukan dahulu, apakah niat utama kita untuk meneroka ilmu tertinggi dalam tahap pendidikan, adakah semata-mata untuk mendapat pekerjaan yang bergaji besar atau semata mata ingin mendalami ilmu atas dasar minat sahaja.

Jika pilihan anda adalah bergaji besar dan inginkan pekerjaan yang hebat, mungkin anda boleh lupakan dahulu niat tersebut, tetapi anda boleh berbuat demikian jika sekadar ingin mendalami ilmu.

Titik.

Sumbɛr – Intan (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Reply

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close