no comments

Pemuda Menggigil Dijel 9 Bulan Kerana H!na Agong

Mungkin kerana tidak berfikir panjang sebelum melakukan sesuatu perkara, seorang pemuda akhirnya d!hukum atas kesalahan mengh!na Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.
 
Pemuda yang merupakan seorang penganggur menggigil dan hampir rebah di kandang tertuduh selepas didenda RM27,000 atau sembilan bulan penj4ra oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas dua pertuduhan membuat hantaran jel!k menggunakan pr0fil Faceb0ok palsu terhadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah tiga bulan lalu.
 
Tertuduh Sahril Zainudin, 26, dikenakan hukum4n itu selepas mengaku bers4lah atas pertuduhan yang dibaca di hadapan Hakim M M Edwin Paramjothy.
 
Menerusi penghakimannya, Edwin berkata, mahkamah mengambil kira bahasa yang digunakan adalah keterl2luan dan menjatuhkan Agong sebagai Raja Berperlembagaan.ajang.
 
Menerusi penghakimannya, Edwin berkata, mahkamah mengambil kira bahasa yang digunakan adalah keterl@luan dan menjatuhkan Agong sebagai Raja Berperlembagaan.
 
“B4gi pertuduhan kedua, tindakan OKS dengan niat untuk mengani@ya seorang wanita iaitu dengan mewujudkan akaun palsu menggunakan nama pemilik asal FB Puan Linda (Fatin Aslinda Abu Talib, 33) menyebabkan dia menerima ugut4n cul!k dan r0g0l oleh pelayar FB yang tidak dikenali,” kat4nya.
 
Mengikut pertuduhan pert@ma, Sahril selaku Orang Kena Saman (OKS), didakwa secara sedar membuat penghantaran itu dengan menggunakan perkhidmatan komunikasi yang jel!k sifatnya.
 
Dia did4kwa membuat hantaran menerusi perkhidmatan FB atas nama Puan Linda secara sedar, didakwa dengan niat untuk menyak!tkan h4ti or@ng lain.
 
Hantaran jel!k berkenaan dibaca pada jam 1.05 petang, 2 Mac lalu di pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jen@yah Komersial, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.
 
Dia didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan boleh d!hukum di bawah Seksyen 233(3) akta yang sama.
 
Jika disabitkan kes@lahan, tertuduh boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau dipenj@ra tidak lebih setahun atau kedua-duanya dan hendaklah dikenakan denda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.
 
Sementara pertuduhan kedua, OKS membuat kenyataan berkenaan dengan niat mungkin menyeb@bkan kegentaran kepada awam.
 
Tertud0h didakwa mengikut Seksyen 505 (b) Kanun Keseks@an dan boleh d!hukum bawah seksyen sama yang memperuntukkan hukum4n penj4ra sehingga dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kes4lahan.
 
Kes4lahan didakwa dilakukan pada jam 29 Februari hingga 1 Mac lalu.
 
Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Annur Atiqah Abd Hadi memohon agar mahkamah menj4tuhkan hukuman berbentuk pengajaran serta tegas kerana tindakan tertuduh bukan sahaja bertentangan dengan Rukun Negara malah tindakannya mengganggu penama dibuat atas dasar perib4di adalah tidak boleh diterima.
 
“Tertud0h menggunakan nama orang lain untuk membuat hantaran dan secara tidak langsung menyebabkan sias4tan polis diambil terhadap individu berkenaan.
 
“Namun hasil risikan polis, tertuduh yang sebenar dapat dikenal pasti, maka saya mohon hukum4n pengajaran dijatuhkan agar tiada sesiapa berani menyalah gunakan undang-undang untuk kepentingan diri,” katanya.
 
Bag@imanapun, Sahril yang tidak diwakili peguam, merayu agar dijatuhkan hukum4n minimum kerana baru sahaja diberhentik@n kerja selepas penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).
 
“Saya m0h0n agar mahkamah mengurangkan hukum4n saya kerana saya perlu menanggung ibu bapa dan adik yang masih bersek0lah,” katanya.
 
Mahkamah menj4tuhkan hukum4n RM9,000 atau tiga bulan penjara bagi pertuduh@an pertama manakala dend4 RM18,000 atau enam bulan penj4ra bagi pertuduhan kedua.
Pengajaran dari kisah ini adalah kita jangan sesuka hati menggunakan laman sosial untuk mem@ki h@mun tidak kira siapa orang itu. Kerana Malaysia ini ada undang-undang dan dengan undang-undang ini tiada siapa yang terlepas jika membuat kes@lahan.
Yang Dipertuan Agong adalah ketua negara yang perlu kita hormati dan tidak boleh sewenang-wenangnya mengh!na baginda. Diharap hukum4n yang diterima pemuda ini dapat menyedarkan seluruh rakyat Malaysia khususnya supaya tidak menggunakan media sosial sebagai tempat memak! h@mun dan kec4man kepada individu atau institusi DiRaja.

Reply