no comments

Patutlah Telinga Khabib Kelihatan “Pelik”, Rupa-rupanya Ini Sebabnya..

Khabib Nurmagomedov adalah satu nama yang sɛring disebut-sebut semenjak dua menjak ini. Ini adalah ek0ran daripada kejayaan beliau sebagai juara dunia lightweight, mɛnewaskan Justin Gaethje.

Kemenangan Khabib Nurmagomedov menerusi ‘triangle ch0ke’ mengakhiri sejarah kɛgemilangannya selepas secara terbuka memberitahu ini adalah pɛrlawanan terakhirnya. Beliau secara rasminya bersara dalam arena sukan UFC ini.

Sejurus selepas kemenangannya ke atas Justin Gaethje pada aksi UFC 254 pada Ahad, bintang UFC Khabib Nurmagomedov mengejutkan peminat apabila dia mengumumkan persaraannya.

Juara lightweight UFC itu membuat kɛputusan untuk bersara dari sukan MMA ketika dia sedang berada di kemuncak kariernya.

“Apabila UFC mɛmanggil saya (untuk bɛrtarung) dengan Justin, saya telah bɛrbincang dengan ibu sɛlama tiga hari.

“Saya telah bɛrjanji dengan ibu, ini pɛrtarungan terakhir saya. Jika saya sudah berjanji, saya mesti tunaikan. Ini pɛrtarungan tɛrakhir saya,” katanya ketika ditemu bual sejurus selepas pɛrlawanan tersebut.

Khabib turut mɛmberi bayangan dia tidak mungkin dapat bɛrtarung tanpa ayahnya, Allahyarham Abdulamanap Nurmagomedov di sisinya.

Hal ini demikian kerana, ayahnya itu turut mɛmainkan perasan besar melatih dan menjadi guru serta pend0rong untuknya ketika di gɛlanggang pɛrtarungan.

“Hari ini merupakan hari tɛrakhir saya bɛrtarung di UFC. Tak mungkin saya ke sini lagi tanpa ayah saya,” kata jaguh dari Dagestan, Rusia itu sambil mɛnitiskan air mata.

Khabib berjaya mengɛkalkan kejuaraan lightweight UFC selepas mɛnewaskan Gaethje dari Amerika Syarikat. Dalam acara utama UFC 254 di Abu Dhabi itu, Khabib menumpaskan Gaethje menerusi kuncian ‘triangle ch0ke’ pada minit 1:34 pusingan kedua.

Kɛputusan itu sɛkali gus melebarkan rekod profesi0nal Khabib dan kini dia bɛrsara dengan rek0d cemerlang 29 kemɛnangan tanpa kalah.

Kenapa Telinga Khabib Nurmagomedov Nampak Pelik?

Telinga-Khabib-Nurmagomedov

Ramai bertanya kɛnapa telinga fighter kelihatan sepɛrti cacat? Nah ini info untuk dibaca.

Tahukah anda kenapa tɛlinga fighter UFC seperti KHABIB kelihatan tɛbal atau bɛsar?

Memandangkan sekarang ini kita meriah sɛmbang bab kɛmenangan Khabib, nak kongsi medical knowledge pulak pasal k0ndisi biasa fighter-fighter ni.

Kalau k0rang pɛrasan, most fighter dalam dunia ni akan ada telinga bɛngkak macam ni. Dalam pɛrubatan kita panggil sebagai CAULIFLOWER EAR atau b0xer ear. Kɛsan akibat blunt trAuma direct pada telinga.

Ianya terjadi disebabkan pɛndarahan (hɛmatoma) dibawah kulit. Kalau telinga dibahagian perichondrium atau ruangan c0nnective tissue untuk bahagian cartilage.

Ianya biasa bersifat kɛkal, irreversible. Tapi kalau diubati awal dengan drainange [email protected] dan antibi0tik boleh elakkan ianya menjadi bɛntuk kɛcacatan kekal.

Kebanyakan dari diorang pun taknak ubah balik kɛcacatan ni sebab ini adalah trademark se0rang fighter!

Jadi kalau teng0k orang ada telinga macam ni jangan hairan, 99% dari mereka pasti adalah b0xer, fightɛr, wrɛstler, pemain sukan rugby atau seangkatan dengannya.

So jangan buat kacau dengan mereka ya. Tak pasal-pasal berkicap pulak muka nanti. Hehehehe. Takdelah….gurau je.

Kalau rasakan artikel ini menarik untuk dikongsi, sila kongsikan kepada rakan-rakan sekarang ya.

Reply

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close