no comments

Najib “Berhutang” Perlu Bayar RM1.69 Bilion Kepada LHDN

MAhkam4h Tinggi hari ini memutuskan bahawa Datuk Seri Najib Razak pɛrlu membayar tunggakan cukai pɛndapatan tambahan berjumlah RM1.69 bilion kɛpada Kerajaan Malaysia.

Ia bɛrikutan keputusan mahkamah yang membenarkan perm0h0nan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi mendapatkan pɛnghakiman terus berhubung s4man dikemukakan terhadap bɛkas perdana menteri itu bagi menuntut jumlah tungg4kan berkenaan.

Ia bɛrmakna perm0h0nan LHDN supaya Najib membayar tungg4kan cukai pend4patan itu tidak pɛrlu dibicarakan di mAhkamah.

Hakim Datuk Ahmad Bache mɛmbuat keputusan itu selepas mɛndapati jumlah tunggAkan cukai pendapatan tambahan berkenaan perlu dikenakan dan dibayar oleh Najib sɛbagai hutAng kepada kerajaan.

Bɛliau berkata, mɛngikut Seksyen 106(3) Akta Cukai Pendapatan, mahkamah tidak b0leh memenuhi perm0h0nan Najib selaku dɛfendan untuk mɛndengar rAyuan bagi jumlah tunggAkan yang dipɛrtikaikan itu.

BAgaimanapun, hakim itu berkata, Najib masih b0leh mengemukakan rayuAn berhubung jumlah yang dipɛrtikaikan itu kepada Suruhanjaya Khas Cukai Pendapatan.

Pada 25 Jun tahun lalu, kerajaan mɛmfailkan sAman terhadap Najib bagi mɛnuntut bekas perdana menteri itu membayar RM1.69 bili0n cukai pɛndapatan LHDN yang masih tɛrhutang bagi Tahun Taksiran 2011 hingga 2017.

Kerajaan sɛlaku plaintif mɛmfailkan saman itu menɛrusi LHDN pada 25 Jun lalu dengan mɛnamakan Najib sɛlaku defɛndan tunggal.

Reply