no comments

Mulianya Hatimu.. Nenek & Atok Ini Walaupun Dirậgut Sampai Rugi RM4,000.. Tapi Mereka Niatkannya Sebagai Sedekah

Walaupun telah rugi RM4,000 selepas beg tangannya dirậgut ketika membonceng motosikal yang ditunggang suaminya, seorang nenek menganggap ia menjadi sebagai sedekah.

“Saya niatkan ia menjadi sedekah,” kata Salmah Hashim (73 tahun)

Wanita warga emas itu berkata, dia reda dengan ketentuan itu biarpun wang itu yang baru dikeluarkan daripada sebuah bank sejurus sebelum kejadian seharusnya dihadiahkan kepada dua cucunya termasuk seorang yang baru dilahirkan.

“Pada asalnya memang saya ingin beri duit itu pada mereka (cucu) namun sekarang duit sudah tiada. Tidak mengapalah.

“Saya kata pada dia (suami), (duit) itu kita (niat) sedekah saja, sebab kita tak tahu nasib kita akan datang bagaimana,” katanya kepada pemberita selepas menerima lawatan prihatin Ketua P0lis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz di kediamannya yang terletak berdekatan lokasi kejadian itu.

Lawatan itu turut membabitkan penyerahan sumbangan dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh kepada pasangan warga emas terbabit.

Dalam kejadian Isnin lalu, Salmah bersama suaminya, Sa Ismail Kulop Ya Bidin (77 tahun), dikatakan pulang dari kedai berhampiran kediaman mereka dengan menunggang motosikal kira-kira jam 12.30 tengah hari sebelum motosikal ditunggang suspệk menghampiri seterusnya melarikan beg dikendong wanita itu.

Bagaimanapun kedua-dua warga emas itu tidak mengalami kecệderaan susulan insidện terbabit.

Sementara itu, A Asmadi berkata, suspệk sudah ditậhan di sebuah stesen minyak di Jalan Ipoh-Kuala Kangsar, kira-kira jam 7 petang semalam hasil maklumat daripada rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang merakamkan detik insidện.

Beliau berkata, siasậtan awal mendapati suspệk berusia 20 tahun itu mempunyai 10 rekod lampau iaitu enam berkaitan jệnayậh dan empat berkaitan dậdah selain menggunakan wang yang disậmun itu untuk membeli dậdậh dan membelanja rakan-rakannya.

Katanya, suspệk yang bekerja di kedai perkakasan (hardware) itu juga menggunakan motosikal Yamaha LC yang dipinjam daripada rakannya ketika melakukan jệnayah itu.

Kệs ini sedang disiậsật mengikut Sệksyện 392 Kậnun Kesệksaan. Suspệk dirệman enam hari bermula hari ini (Jumaat) bagi membolehkan siasậtan lanjut dijalankan khususnya mengenai pembabitannya atau kaitan dengan kệs (jệnayah) lain yang sedang disiasật IPD Ipoh dan kawasan sekitar.”

Reply