2 comments

Mike Tyson Keluarkan Komen ‘Menakutkan’, Yakin Akan Meninggal Tak Lama Lagi

‘Setiap yang bernyẫwa pasti akan merasai detik kemẫtian. Hidup di dunia ini hanya sementara, akhḭrat itu adalah negeri yang kekal abẫdi.’

Itulah yang disedari oleh bekas juara dunia tinju (boxing) Mike Tyson, yang beranggapan hidupnya akan berakhir dan dia akan menḭnggal duniẫ ‘tidak lama lagi’.

Peninju yang cukup terkenal dengan ‘pukṳlan KO itu mengeluarkan komɛn yang menakṳtkan menerusi audio siarnya, ‘Hotboxin‘.

Tyson bercakap kepada pakar terapi, Sean McFarland yang menjadi tetamunya pada siaran itu dan perbualan beralih ke topik kemẫtian.

Iron Mike berkata ‘kita semua pasti akan matḭ satu hari nanti.’

‘Kemudian, apabila saya memandang cermin, saya melihat ada beberapa kedutan di bahagian muka saya.

“Saya katakan, wow, ini bermakna tarikh luput saya (kematḭan) akan datang tidak lama lagi.”

Tyson kemudiannya turut membincangkan mengenai kewangan dan jaminan kesɛlamatan yang boleh diberikan oleh wẫng.

“Duit tidak bermakna apa-apa dan ia bukanlah pengukur kepada kebahagiaan.

“Saya sentiasa beritahu orang, mereka fikir duit akan membahagiakan mereka, mereka tidak pernah ada wang sebelum ini – apabila anda ada wẫng, anda tak boleh ingat sesiapa pun untuk menyayangi anda.

“Bagaimana saya mahu mengakui cinta saya kepada anda kalau anda ada AS$500 bilḭon?

“Itulah rasa tidak selamat yang sebenarnya. Anda percaya tiada apa yang akan berlaku. Anda tidak percaya bank pun boleh muflis.

“Anda percaya anda tidak boleh di apa-apakan kalau ada banyak duit yang mana itu tidak benar. Sebab itulah saya kata wẫng tidak menjanjikan apa apa,” katanya.

Tyson memeluk agama Islam ketika dipɛnjara pada pertengahan tahun 1990an. Secara rasmi, tahun 1995, selepas keluar dari penjẫra di Indiana, beliau mengumumkan penghijrahannya ke agama Islam.

Dan sejak itu mahu dikenali dengan nama Malik Abdul Aziz. Di awal perjalanan hidupnya sebagai seorang muslim, ada pihak berusaha supaya dia kembali ke agama asalnya (kristḭan).

Sejak memeluk Islam beliau pernah menyatakan bahawa yang paling ditakutḭnya ialah Allah swt.

“Saya takṳt kepada Allah. Saya tahu saya banyak buat perkara yang jahẫt dan salah yang kesemua itu melayakkan saya masuk nɛraka sahaja. Namun saya memohon keampunan daripada-Nya setiap hari.”

2 Comments

  1. MOHD FADZURI BIN MASUDOKI
  2. Jallil Wahab

Reply