no comments

Menyusup Ala ‘Komando’ Tapi Akhirnya Kant0i Juga

Nampaknya masalah kedatangan pendatang asing tanpa izin(PATI) di negara Malaysia ini tidak berkesudahan. Walaupun telah banyak usaha yang dilakukan oleh pihak berkuasa bagi mengekang kemasukan PATI ini tetapi mereka masih tidak serik dan berputus asa untuk masuk secara h4ram ke negara ini.

Paling mengejutkan baru-baru ini, mereka(PATI) bergerak persis komando nekad terjun ke dalam laut sebelum berenang ke arah pantai negara ini.

Kumpul4n 14 Pati warga Ind0nesia terbabit merangkak pantas sebelum bersembunyi di dalam hutan paya b4kau berselut bagi mengelak d!kesan pihak berkuasa.

Menurut sumber, semua Pati terbabit baga!manapun berjaya ditahan ketika bersembunyi di kawasan paya bakau berhamp!ran pesisir Pantai Bagan Lalang, Sepang, Selangor, semalam.

Semua suspek ditahan hasil operasi Op Benteng membabitk4n kerjasama Kompeni B Batalion 4 Pasukan Gerakan Am (PGA) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).

Menurutnya, dalam kejad!an jam 11 pagi itu, APMM menerima maklumat berhubung kemunculan b0t p4ncung di Perairan Bagan Lalang, Sepang.

“P!hak PGA dimaklumkan berhubung kejad!an itu segera menggerakkan 11 anggota PGA bagi membantu 0perasi.

“Semasa pemantauan d!lakukan, sebuah b0t p4ncung berwarna kelabu d!kesan terapung dan bergerak perlahan menuju ke tepi Pantai Bagan Lalang,” katanya.

Menurutnya, p!hak berkuasa kemudian melih4t beberapa individu terjun ke dalam laut dan meranduk air menuju ke tepi pantai.

“B0t p4ncung itu kemudian berpatah semula menuju ke perairan Indonesia sebelum hilang.

pati indon

“Susulan kejadian itu, pemer!ksaan dilakukan di kawasan hutan paya berh4mpiran l0kasi kejadian sebelum pihak berkuasa berjaya men4han 14 Pati sekitar jam 11.30 pagi. Rata-rata Pati terbabit cuba menyɛludup masuk ke negara ini dengan menggunakan khidmat b0t tek0ng.

“Semua Pati memb4bitkan 9 lelaki dan lima perempuan itu dibawa ke Ibu Pejabat Maritim Kuala Linggi untuk s!asatan lanjut,” katanya.

Kelm4rin, 13 Pati turut berjaya diberk4s Angk4tan Tentera Malaysia (ATM) cuba mɛnyusup masuk ke negara ini melalui kawasan Ladang Brunai, Bandar Penawar, Johor.

Hasil t!ndakan pantas angg0ta Rejimen 61 Artileri Diraja (RAD), enam lelaki dew4sa dan tujuh wan!ta dew4sa warga Indonesia berusia antara 20 hingga 40 tahun berjaya d!tahan.

Terdahulu ATM turut men@han tiga Pati membabitkan dua lelaki dan se0rang wanita warga Ind0nesia berusia 20 dan 40 tahun d!percayai sedang menunggu b0t untuk membawa mereka pulang ke Ind0nesia.

Melihat daripada trend sekarang ini, Pati masih lagi tidak serik walaupun pihak berkuasa telah mengetatkan kawalan sempadan negara. Diharap selepas ini usaha yang dilakukan oleh pihak berkuasa bagi mengekang kemasukan PATI ke negara ini mendapat sokongan semua pihak termasuk orang awam. Orang awam juga boleh menjadi mata-mata kepada pihak berkuasa jika melihat atau ternampak aktiviti penyɛludupan manusia seperti ini.

Reply