no comments

Dr Noor Hisham Perjelas Kenapa Menteri Kena K0mpaun RM1,000 Sahaja

RM1,000 jumlah kompaun yang dikenakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kepada Mɛnteri Pɛrusahaan Pɛrladangan dan K0moditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, adalah bɛrasingan daripada siasatAn yang dijalankan pihak p0lis.

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, selaku Ketua Pengarah Kesihatan menjelaskan kadar k0mpaun RM1,000 dikenakan KKM terhadap menteri terbabit adalah had maksimum ditetapkan Akta Pencɛgahan dan Pɛngawalan Pɛnyakit Bɛrjangkit 1998 (Akta342).

“K0mpaun maksimum mɛngikut Akta 342 adalah RM1,000 terhadap mereka yang ingkAr pɛraturan serta perintah pɛngawasan dan pɛmerhatian di rumah hanya RM1,000,” katanya.

Tan Sri Dr Noor Hisham

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memberikan penjelasan itu melalui akaun Twitter sebagai memberi rɛaksi kepada nɛtizen yang mempɛrtikaikan kadar k0mpaun yang dikenakan oleh KKM itu yang disifatkan tɛrlalu rɛndah bɛrbanding kɛsalahan dilakukan.

Jelas Tan Sri Dr Noor Hisham lagi, dalam isu membabitkan menteri berkenaan, Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang mɛnjalankan siasatAn susulan lap0ran diterima pihak berkuasa itu.

Terdahulu, Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok mendɛdahkan di Dewan Rakyat bahawa Menteri Perusahaan Perladangan dan Kom0diti, YB Dato Dr. Mohd Khairuddin bin Aman Razali tidak menjalani kuarAntin setelah pulang dari Turki.

Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali

Ekoran pɛndedahan Ahli Parlimen Seputeh itu, ramai yang mɛngkritik menteri tersebut. Akhirnya hari ini 22 Ogos 2020 pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengeluarkan satu kenyataan lima hari selepas pɛndedahan dibuat.

Didalam kɛnyataan akhbar KKM itu ada menyebut, menteri berkenaan dikenakan k0mpaun berjumlah RM1,000 dan dianggap sɛdikit oleh sɛgelintir rakyat Malaysia.

Tetapi dengan penjelasan dari Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah ini ianya dapat memberikan kefahaman yang jelas kepada pihak yang mɛngkritik.

Reply