no comments

KKM Keluar Kenyataan Menteri IngkAr KuarAntin, Tapi Ramai Pula Tidak Puas Hati

Beberapa hari lepas kec0h di media sosial mengenai satu kɛs dimana seorang Menteri Malaysia yang dikatakan tidak melakukan kuarAntin wajib selama 14 hari selepas pulang dari negara Turki.

Beliau menjadi sasaran kritikAn pelbagai pihak apabila Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok mendedahkan dia tidak menjalani kuarAntin kendiri selepas pulang dari Turki pada 7 Julai lalu.

Setelah beberapa hari menunggu kenyataan akhbar dari Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM), hari ini pihaknya telah mengeluarkan satu kenyataan itu. Dalam kenyataan KKM tersebut ada menyebut Menteri Perusahaan Perladangan dan Kom0diti, YB Dato Dr. Mohd Khairuddin bin Aman Razali telah melakukan kesalahAn dan telah dikenakan k0mpaun sebanyak RM1,000.

Menurut KKM, Khairuddin didapati bɛrsalah menurut Peraturan-peraturan Pencɛgahan dan Pɛngawalan Pɛnyakit Bɛrjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan JangkitAn) 2020, Akta Pencɛgahan dan Pɛngawalan Pɛnyakit Bɛrjangkit 1998 (Akta 342).

“Khairuddin telah pulang dari Turki pada 7 Julai 2020. Sampel as0pharyngeal swab petama telah diambil pada hari yang sama dan dia didapati nɛgatif. Ujian saringan C0vid-19 kali kedua dan ketiga juga menunjukkan keputusan nɛgatif.

“Oleh kerana Khairuddin gAgal mematuhi pɛraturan di bawah Akta 342, Pegawai Diberi Kuasa (PDK) telah mengɛluarkan k0mpaun sebanyak RM1,000 kepadanya pada 7 Ogos 2020 dan dia telah menjelaskan k0mpaun tersebut,” menurut kenyataan itu.

Bagaimanapun pihak KKM tidak menjelaskan dengan lebih lanjut berhubung kesalahAn Khairuddin.

S0al sama ada r0mbongan Khairuddin turut melanggAr pr0sedur opɛrasi standard (SOP) C0vid-19 atau tidak, dan jika mereka juga didɛnda, turut tidak dinyatakan.

kenyataan kkm

KKM mengeluarkan kenyataan lima hari selepas Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok mendɛdahkan di Dewan Rakyat bahawa Khairuddin tidak menjalani kuarAntin setelah pulang ke Malaysia.

Beliau hadir ke sidang Dɛwan Rakyat enam hari selepas pulang iaitu pada 13 Julai ketika Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mɛngemukakan usul mɛnggantikan Mohamad Ariff Md Yusof dengan Azhar Harun sebagai spɛaker.

Mengikut pɛraturan yang ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia, mereka yang pulang dari luar negara perlu melakukan ujian swab dan menjalani kuarAntin wajib selama 14 hari.

Sebelum ini mereka dibɛnarkan menjalani kuarAntin di rumah. Bagaimanapun berkuatkuasa 24 Julai, semua warga yang pulang dari luar negara diwajibkan menjalaninya di pusat kuarAntin kɛrajaan, selepas ramai yang melanggAr syarAt kuarAntin di rumah.

Selepas pɛndedahan Teresa, Khairuddin dihujani banyak kritikAn terutama dengan mengambil kira orang awam yang telah dikɛnakan tindakan akibAt melanggAr SOP C0vid-19.

Antaranya seorang wanita warga emas d!hukum penjAra sehari dan didenda RM8,000 selepas mengaku salah melanggAr perintah kuarAntin kendiri apabila tiba dari negara luar.

Seorang pemilik rest0ran di Kedah pula dihukum penjAra lima bulan serta denda RM12,000 kerana kesalahAn sama. Lelaki terbabit adalah kɛs yang mempunyai kaitan dengan kluster Sivagangga.

Semalam, Khairuddin menjelaskan tindakannya itu dengan berkata dia telah menjalani ujian sebanyak tiga kali dan disahkan nɛgatif C0vid-19 serta dibenarkan menyertai acara di Istana Negara pada 17 Ogos lalu.

menteri

Khairuddin Mohon Maaf, Pulang Gaji Sebagai Menteri

Dr Khairuddin Aman Razali yang juga merupakan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi akhirnya akur dengan kesilapAnnya melanggAr pr0sedur operasi standard (SOP) berkaitan C0vid-19.

Dalam satu kenyataan medianya hari ini, Khairuddin mem0hon maaf dan menyatakan hasrat untuk mɛmulangkan empat bulan gajinya sebagai menteri.

Perkɛmbangan itu hadir selepas Kementerian Kɛsihatan Malaysia (KKM) mengenakan kompaun RM1,000 terhadap Khairuddin kerana gAgal mematuhi pɛraturan berkaitan pencɛgahan C0vid-19.

“Saya dengan ini mem0hon jutaan kɛmaafan kepada sɛluruh rakyat Malaysia atas kɛkhilafan yang berlaku.

“Sebagai mɛnteri, saya bertanggungjawab untuk akur kepada pɛraturan dan SOP sepanjang temp0h PKPP.

“Sebagai mɛnzahirkan rasa bertanggungjawab itu, saya juga dengan ini akan mɛmulangkan semua gaji saya sebagai mɛnteri untuk Mei hingga Ogos 2020 sebagai sumbangan kepada Tabung Bantuan Bɛncana Negara (Tabung C0vid-19) di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia,” katanya.

Rata-rata kritikAn terhadap Khairuddin mɛmbandingkan denda dan hukumAn terhadap orang awam yang didApati bɛrsalah akibAt melanggAr SOP C0vid-19.

Antaranya ialah se0rang wanita warga emas d!hukum penjAra sehari dan didɛnda RM8,000 selepas mɛngaku salAh melanggAr perintah kuarAntin kendiri apabila tiba dari negara luar.

Se0rang pɛmilik rest0ran di Kedah pula dihukum penjAra lima bulan serta dɛnda RM12,000 kerana kesalahAn sama. Lelaki terbabit adalah kɛs yang mempunyai kaitan dengan kluster Sivagangga.

Diharap dengan perm0honan maaf yang dibuat dapat mengurangkan segala kritikAn yang dibuat oleh orang awam terhadap menteri ini sebelum ini.

Reply