no comments

Anak Melayu Ratapi Kematian Artis KPOP, Ini Respon Mengejutkan Dari Mufti!

Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria hari ini memberi respon tentang isu yang sedang hangat diperkatakan sekarang ini, iaitu “anak melayu berimej Islam dilihat meratapi kematian artis Kpop mengikut upacara Kafir.”

Katanya, “menghadiri acara penghormatan terakhir kepada artis atau selebriti dengan aktiviti membawa belon dan lilin jelas merupakan perbuatan haram kepada orang Islam.”

“Ia juga budaya kafir dan tidak harus menjadi ikutan terutama kepada golongan muda beragama Islam.”

Tidak boleh. Haram kalau buat kerja macam itu. Kalau artis atau individu itu orang Islam, kita hadiahkan al-Fatihah. Kalau bukan Islam, takkan hendak doakan syurga pula?

“Sudahlah dia bunuh diri, kenapa hendak ikut budaya kafir? Buat apa?” katanya ketika dihubungi hari ini.

Harussani mengulas perhimpunan kira-kira 100 peminat ahli kumpulan SHINee, Jong-hyun yang berkumpul di tepi Sungai Klang dekat Masjid Jamek, Kuala Lumpur pada Jumaat untuk memperingati pemergian penyanyi kesayangan mereka itu.

 

Peminat yang kebanyakan dari kawasan Lembah Klang tidak kira bangsa itu dilihat meratapi sambil memberi penghormatan terakhir ke atas selebriti Korea yang mati akibat meragut nyawa sendiri.

Rata-rata yang berkumpul dilihat membawa bersama lilin dan juga belon sebagai tanda simbolik pemergian penyanyi kumpulan SHInee itu.

Peminat kebanyakannya menitiskan air mata sebak kerana terpaksa ‘melepaskan’ bekas vokalis boy band Shinee itu pergi buat selama-lamanya.

Dalam pada itu tegas Harussani, ada pelbagai lagi aktiviti berfaedah yang boleh dilakukan berbanding meratapi pemergian artis yang mati kerana bunuh diri.

Pada Ogos lepas, Harussani dinobatkan Tokoh Ulama Sepanjang Zaman dalam Majlis Perdana Ulama-Umara dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam Bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sebelum ini, sebuah portal melaporkan kenyataan penyanyi rap, Caprice atau nama sebenarnya Ariz Ramli yang memberitahu ramai pengguna Twitter menyatakan kesedihan mereka kerana kematian Jonghyun dan pada masa sama pihak yang satu lagi mempertikaikan kesedihan itu kerana bukan ditujukan kepada kanak-kanak Palestin.

Bagi Caprice, tidak ada salahnya seseorang manusia melalui fasa kesedihan dan turut berdukacita kerana kehilangan orang yang mereka sayangi, walaupun si mati itu bukan Muslim.

Malah katanya, adalah bukan sikap Islam untuk membanding-bandingkan kematian kerana ia tetap menyebabkan kesedihan.

18 Disember lepas, Jonghyun ditemukan tidak sedarkan diri oleh kakaknya beliau di kediamannya di Chungdam, Seoul kira-kira pukul 6 petang (waktu tempatan). Artis itu dikejarkan ke hospital, tetapi akhirnya disahkan meninggal dunia.

Astro Awani

p/s – Bangang, bukan?

Reply