no comments

Bos Macau Scam Panjat Pagar SPRM Akhirnya Dicekup. Rupa-rupanya Bersembunyi Hanya Di…

Setelah lebih dua minggu berjaya meloloskan diri dengan melompat pagar sprm, suspɛk utama kes macau scam dikenali sebagai Goh Leong Yeong atau Alvin Goh akhirnya dicekup pada jam 1.20 pagi tadi.

Suspɛk berjaya dikesan bersembunyi di sebuah pusat peranginan di Pahang bersama wanita warga asing dipercayai kekasihnya oleh sepasukan pegawai dan anggota Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman di luar Lembah Klang.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, berkata suspɛk yang juga koordinator kepada aktiviti Macau Scam di negara China ditahan selepas pihaknya menjalankan risikan bagi mengesannya sejak 12 Oktober lalu.

“Dia kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 117,” katanya ketika dihubungi sebentar tadi.

Beliau berkata, pihaknya percaya Alvin sebelum ini sering berpindah dari satu ke satu lokasi lain bagi mengelakkan dirinya dikesan pihak polis.

“Kita juga akan menjalankan siasatan lanjut bagi mengenal pasti bagaimanakah dia dapat melarikan diri termasuk dakwaan kononnya dibantu pihak tertentu,” katanya.

 

Terdahulu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, turut mengesahkan penangkapan berkenaan.

Media sebelum ini melaporkan suspek utama kes sindiket pengubahan wang haram, didapati melarikan diri dengan bantuan dua pengawal peribadinya berdasarkan hasil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), di Putrajaya.

Sumber dipetik sebagai berkata, dalam kejadian pada 11 Oktober lalu, suspɛk memang sudah menaiki kenderaan miliknya yang kemudian dilihat menuju ke pintu pagar utama bangunan terbabit untuk keluar.

Namun ketika pergerakan antara pintu lobi dengan pintu pagar utama itu, suspɛk dipercayai keluar dari kenderaan terbabit lalu melarikan diri ke pagar sisi berdekatan pintu belakang bangunan SPRM.

Hasil semakan terhadap rakaman CCTV, suspɛk didapati memanjat pagar dengan bantuan dua pengawal peribadi yang sudah bersedia dan sebuah kereta jenis Myvi menunggu di tepi jalan, sekali gus meloloskan diri daripada tangkapan polis yang sedia menunggu di pintu pagar utama bangunan SPRM.

Reply