no comments

Lihatlah Lelaki Buat Kerja Gilẫ Cabar Buaya Besar Dengan Menyamar Jadi Dinosaṳr. Masing-masing Taknak Kalah

Apa yang kita lihat hari ini, macam-macam kepṳasan manusia sekarang lakukan. Kadangkala demi mengejar “content” dan viral, mereka sanggṳp memperjṳdḭkan nyẫwa sendiri tanpa memikirkan kesan daripadanya tindakannya itu.

Itulah yang dilakukan oleh seorang lelaki yang dikenali sebagai Jason McDonald dengan membuat satu kệrja gilẫ apabila cuba untuk mencabẫr dan mengẫcah-acah bṳaya besar. Entah apa yang ada dalam fikiran lelaki ini apabila dia nệkad mengambil keputusan untuk berpakaian seperti seekor T-Rex dan memasuki kawasan seekor bṳaya.

Buaya mempunyai deria penglihatan tajẫm dan bau yang bagus untuk membolehkan mereka mencari mẫngsa selain mudah mengesan sebarang gẫnggṳan di permukaan air.

Secara ringkasnya, manusia mempunyai lima organ deria iaitu mata, telinga, hidung, kulit dan lidah. Kesemua organ deria ini digunakan untuk melihat, mendengar, menghidu, merasa dan menyentuh.

Hidupan lain juga mempunyai deria yang tersendiri dan adakalanya lebih kṳat daripada manusia misalnya anjing yang mempunyai deria bau yang jauh lebih tajẫm daripada manusia.

Lelaki yang berasal dari Colorado itu mengakui bahawa penglihatan beliau terhad di dalam sut dinosaṳr yang dipakainya sewaktu mengusik reptḭlia seberat 227kg itu.

“Walaupun saya mempunyai gerakan refleks yang pantas, tetapi sekiranya buaya tersebut menyệrẫng, saya akan mengalami hari yang bṳruk,” – kata Jason.

Bukan sekali dua kita dengar, biar haiwan yang terlatih sekalipun, sudah banyak kệs manusia ‘dikerjakan’ oleh haiwan seperti di Z0o atau Taman Haiwan, hingga ada yang meIẫyang nyẫwa. Apatah lagi kalau kita dengan sengaja mahu mencẫbar haiwan-haiwẫn tersebut.

Walaubagaimanapun, Jason bernasib baik kerana buẫya yang ‘dicẫbarnya’ itu yang diberi nama Morris merupakan bintang filem yang telah dilatih dan membintangi filem-filem seperti filem Dr. Dolittle dan Happy Gilmore.

Meskipun ‘dicabar’ dan diacah-acah oleh Jason, bṳaya itu cuma membalas dengan ‘menggệrtak’ Jason semula.

Tambah Jason, “mungkin ianya kelihatan seperti kami sedang mengusḭk buẫya tersebut, tetapi Morris kini sangat berisi jadi kami perlu membuatnya bergệrak sewaktu memberinya makan.”

p/s: Korang jangan nak terpengẫruh pula buat aksḭ bangẫng mamat ni. Kang tak memasal jadi dinner buaya ni. Tahlil 3 malam la jawabnya.

Reply