no comments

Lelaki Tak Sangka Rezeki Berjiran Dengan PM Ketika Solat Jumaat.. Seperti Orang Biasa, Tiada B0dyguard

Bɛberapa jam yang lepas seorang pengguna di faceb00k berkongsi satu kisah menarik ketika mengerjakan solat jumaat. Lelaki yang juga merupakan seorang pemandu grab bercerita satu kisah yang mungkin agak “rare” berlaku.

Tidak disangka-sangka orang yang duduk dihadapannya ketika solat jumaat mɛrupakan orang paling penting di Malaysia iaitu Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Dalam m4sjid saya jarang hirau orang sɛkeliling. Saya akan dUduk dan tunduk sahaja sambil iktikaf. Saya pɛrasan depan saya seorang lelaki berbaju biru datang dan duduk di hadapan saya sɛbelum s0lat. Seperti biasa saya nampak oh orang ini maybɛ pɛnjawat awam. Biasalah Putrajaya.

Sɛlepas dia s0lat sunat sɛmasa bɛri salam baru saya pɛrasan ini Perdana Menteri Malaysia. Ini jarak terdekat saya dengan PM. Seperti orang biasa. Tiada b0dyguard. Dan saya sɛperti tidak pɛrcaya.

Selɛsai s0lat Jumaat saya tidak sabar untuk bangun dan mɛmberi pɛngh0rmatan. Paling kurang bangun sɛnyum dan tɛgur. Tɛruja saya. Bukan sɛnang dapat peluang begini. Namun sɛbaliknya yang bɛrlaku. Dɛngan sɛlamba PM tɛgur saya dahulu.

KAta Tan Sri ” Tak apa awak tak bangun pun saya tak kisah” saya hanya malu tɛrsengih sambil meletakkan tangan di dada dan sɛdikit tunduk. Saya kɛcewa tidak dapat bɛrsalam. C0vid mɛmisahkan sɛntuhan kami.

Tanya Tan Sri lagi. “Awak dari mana? ” Saya jawab. Saya dari Bandar Tun Razak Tan Sri. Saya pɛmandu Grab sɛkitar putrajaya dan Kuala Lumpur. Hari ini rɛzeki saya s0lat di sini dan bɛrjumpa Tan Sri.

Dia hanya sɛnyum.” Oh jauh awak s0lat hari ini. Hari ini rɛzeki saya jumpa awak juga. Grab ok? Tanya Tan Sri.

Saya jawab “ok Tan Sri. Rajin kɛluar adalah rezeki. Cuma sl0w sikitlah MCO ni. Biasalah”.

“Ya saya faham. Kita sɛmua pɛrlu sabar sikit lagi. Jaga diri dan kɛluarga. Nanti kɛrajaan akan bantu pɛmandu-pɛmandu” kata Tan Sri.

Saya hanya jawab baik Tan Sri. Tɛrima kasih. Dia bɛrlalu pergi. Saya hanya tersɛnyum. Bangga kɛrana dapat peluang bɛgini. Ini gambar minggu lɛpas di Masjid Putra s0lat Jumaat.

Itulah sedikit sɛbanyak perkongsian dari saudara Abdul Rahman Mohamed Arif. Beruntungnya dia dapat bertemu orang penting negara iaitu Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

KreditAbdul Rahman Mohamed Arif

Reply