no comments

Lelaki OKU Tanpa Kaki Tetap Gigih Selamatkan Kucing Jatuh Longkang

Dengan adanya nilai ihsan dalam diri, hati mana tak kɛsian apabila melihat haiwan berada dalam kesusahan yang sehingga boleh mengancam nyawanya.

Meskipun diri dalam keadaan terbatas, itu bukanlah penghẫlang buat seorang lelaki OKU berkerusi roda untuk menyɛlamatkan seekor kucing yang terjatṳh dalam longkang yang besar.

Dalam satu vidɛo yang tṳlar yang berdurasḭ dua minit lima saat itu, sikap prihatin lelaki yang dikenali sebagai Abu Fathiyyaturahma membuatkan ramai tersɛntuh dan memujinya.

“Pagi tadi masa dalam perjalanan pergi kompleks sukan Likas kami ternampak seekor anak kucing yang terjatuh dalam longkang besar sedang berpaut kuat di dinding longkang dengan basah kuyup entah dari bila lagi dia di situ.

“Saya pun cuba naikkan kucing tu ke atas, Alhamdulillah kami dapat bantu dia naik,” tulisnya di Facɛbook sehingga menerima ribuan tanda suka.

Menurut lelaki ini, vidɛo yang dikongsikannya adalah dirẫkam oleh seorang rakannya yang juga merupakan seorang OKU.

“Sahabat saya yang merakam video ni juga seorang OKU pengguna kaki palsu.

“Dia tidak boleh turun untuk selamatkan anak kucing tu jadi saya buat keputusan untuk turun selamatkan anak kucing tu,” katanya lagi.

Perkongsikan tersebut dengan pantas menjadi tular malah turut dimṳat naik oleh laman-laman facɛbook dan akaun mɛdia s0sial yang lain.

VIDEO:

Rata-rata nṳtizen meluahkan rasa kagum dan memuji lelaki ini yang sanggup bersusah payah menyelamẫtkan nyawẫ seekor kucing, malah mereka turut menyifatkannya sebagai pencinta haiwan yang sebenar.

Antara komɛn-k0men nɛtizen:

Yang sempurna pun belum tentu buat seperti bro. Tahniah.’

Terbaik… Kekurangan diri bukan penghalang meneruskan kebaikan kepada manusia mahupun haiwan,”

Terima kasih. Anda seorang insan yang hebat. Walaupun OKU. Hati anda mulia tanpa mengira kepayahan demi menyelamatkan makhluk Allah yang lain.”

Sem0ga kisah abang ini boleh dijadikan inspirasi dan ikutan buat kita semua agar menyayangi dan berusaha menolong makhluk-makhlṳk lain yang dalam kesṳsahan.

Setiap orang perlu berlaku ihsan dalam semua perkara. Dalam agama pun, kita sememangnya ditṳntut untuk membantu mereka yang dalam kesusahan, bukan saja sesama manusia tetapi terhadap semua makhlṳk yang lain termasuk haiwan.

Reply