no comments

Kontroversi ‘Ditendang Polis’, Akhirnya Tuan Punya Badan Buat Pengakuan & Ceritakan Hal Yang Sebenarnya..

Kecoh beberapa hari ini dengan kOntroversi yang mendakwa polis menendang penunggang motosikal ketika cubaan melarikan diri sehingga menyebabkan kemậlangan di persimpangan lampu isyarat Tanjung Tokong.

Bagaimanapun, Penunggang motosikal yang terlibat mengakui tiada kejadian ditendang oleh anggota polis sebagaimana yang didakwa.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, perkara itu diakui oleh lelaki berusia 21 tahun itu ketika polis mengambil keterangannya.

Menurutnya, lelaki yang mengalami patah kaki akibat kejadian itu berkata, dia tidak menyedari lampu isyarat di lokasi kejadian ketika itu berada dalam mod ‘lampu merah’.

“Kita sudah merekod percakapan penunggang motosikal. Dia mengakui tidak ditendang oleh polis seperti yang didakwa sebaliknya dilanggar sebuah kereta selepas tidak berhenti di persimpangan lampu isyarat.

“Dia yang juga pekerja hotel turut mendakwa tidak perasan lampu isyarat berwarna merah,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut (IPDTL) pada hari ini (Selasa).

 

Soffian berkata, setakat ini, polis hanya mengambil keterangan penunggang motosikal berikutan pembonceng motosikal tersebut masih dirậwat di Zon Merah Hospital Pulau Pinang.

“Pembonceng berusia 21 tahun yang tidak bekerja itu masih dirậwat kerana cệdera di beberapa bahagian badan.

“Kita akan merekodkan keterangannya selepas keadaan mengizinkan,” katanya.

Mengulas mengenai tangkapan tujuh lelaki untuk membantu siasatan, Soffian berkata, polis tidak menolak akan menahận beberapa orang lagi bagi melengkapkan siasậtan.

“Semuanya berpandukan kepada soal siasật daripada tậngkapan pertama ini.

“Selain itu, kita akan melakukan beberapa analisa video yang disebarkan di media sosial sebelum membuat tangkậpan lain (sekiranya ada),” katanya.

Terdahulu, polis menahan tujuh lelaki bagi membantu siasậtan berhubung k3s mengepung dan menghalang tiga anggota polis daripada Unit Rondaan Bermotosikal (URB) dalam kejadian kemậlangan melibatkan dua lelaki pada petang Ahad.

Soffian berkata, polis menerima lap0ran daripada salah seorang anggota URB yang terlibat pada Isnin.

“Laporan polis tersebut dibuat selepas anggota terlibat didatangi kira-kira 30 orang awam di lokasi kejadian lalu menuduhnya dan rakan setugas sengaja menendang motosikal dinaiki dua lelaki sehingga menyebabkan kemalậngan.

“Dalam laporan itu juga, ada orang awam yang menimbulkan prov0kasi dengan cara menolak, mengajak bergadῧh selain mengeluarkan kata-kata ugῧtan.

“Lap0ran p0lis itu disiậsat mengikut Sệksyện 353 Kanun Kesệksaan kerana menggunakan kekệrasan jệnậyah terhadap penjawat awam dan Sệksyen 506 aktậ sama iaitu melakukan ugῧtan jenậyah,” katanya.

Beliau berkata, sehingga kini, tujuh lelaki berusia lingkungan 23 hingga 45 tahun ditậhan di sekitar Jalan Patani dan Tanjung Tokong.

“Dua daripada mereka masing-masing memiliki lima dan tiga rekod jệnậyah lampau melibatkan kệs dậdậh. Hasil ujian saringan air kencing mereka mendapati p0sitif gậnja.

“Selain itu, kita juga menjalankan siasatan terhadap hantaran di media sosial (Facebook dan WhatsApp) yang didapati tidak tepat dan berbaur fitnậh sehingga menjejaskan imej Polis Diraja Malaysia (PDRM),” katanya.

Kệs disiasat mengikut Sệksyen 500 Kậnun Kesệksaan dan Seksyện 233 Aktậ Komunikasi dan Multimedia.

Dalam kejadian pada Ahad, sekumpulan lelaki dilihat mengepung dan menghalang tiga anggota URB dari IPDTL selepas menuduh angg0ta p0lis itu menendang motosikal yang dinaiki dua lelaki tersebut sehingga menyebabkan kệmalậngan di persimpangan lampu isyarat di hadapan sebuah pasar raya di Tanjung Tokong.

Kumpulan lelaki itu turut membuat prov0kasi terhadap anggota p0lis dengan menggunakan kata-kata kệsat.

Reply