no comments

Ketua Polis PJ Dah Macam Wakil Rakyat, Hulur Bantuan Pada Ibu Mencuri Kerana Terdesak

Kepayahan hidup seorang ibu hingga sanggup mencuri di pasar raya demi anaknya telah menarik perhatian Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal.

Wanita itu terdesak hingga sanggup mencuri makanan dan plaster untuk kebah demam bagi mengubati demam anaknya.

Bagaimanapun, Nik Ezanee sebaik menerima laporan polis dibuat oleh pasar raya berkenaan, tampil membantu wanita itu termasuk tidak meneruskan tindakan (NFA) atas jenayah dilakukan wanita berusia 30-an itu.

 

Nik Ezanee berkata, pihaknya menerima laporan polis daripada pihak pasar raya yang menangkap ibu tiga anak itu mencuri plaster untuk kebah demam, kek dan sosej kira-kira 3 petang semalam.

“Semalam saya terima laporan mengatakan ada seorang wanita ditahan kerana dikatakan mencuri kek dan (plaster untuk kebah demam) sebab anaknya demam.

“Jadi saya pun berasa terpanggil untuk berjumpa dengan wanita ini. Saya percaya dia ada masalah kalau tidak dia tidak akan buat perkara ini,” katanya menerusi video disiarkan di Facebook rasmi Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya, hari ini.

Nik Ezanee berkata, pihaknya menyampaikan bantuan makanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan bantuan lain demi membantu wanita berkenaan yang hidup sukar.

“Susah-susah sangat mari balai polis, ini ada (plaster untuk kebah demam) untuk anak demam,” katanya kepada wanita itu.

Keluarga itu menghadapi masalah kewangan berikutan pendapatan suami wanita itu yang bekerja sebagai juruteknik pembaikan lif terjejas teruk akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurutnya, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mencabar semua pihak terutama golongan susah.

“PKP ini banyak mencabar kita, ramai antara kita selalu buat aduan konon tidak boleh ‘brain’ (faham) kenapa polis buat roadblock (sekatan jalan raya) tutup jalan dan berlaku kesesakan.

“Sebenarnya, bukan tuan puan saja susah tetapi ada lagi yang lain (susah). Dalam PKP ini kita nak lawan virus Covid-19,” katanya.

Nik Ezanee turut menasihatkan orang ramai berkorban sedikit kesusahan dan kesukaran sekarang untuk masa depan serta duduk di rumah bagi memutuskan rantaian wabak itu.

Tindakan Ketua Polis Petaling Jaya itu mendapat pujian dari rata-rata warganet kerana berbesar hati turun padang bagi meninjau keadaan ibu itu dengan memberi pelbagai bantuan, selain cukup mesra dengan penduduk setempat.

Reply