no comments

Kes C0vid-19 Sudah Libatkan Murid Pra-Sekolah

Nampaknya negara kita belum lagi menang dalam melawan pandɛmik C0vid-19. Hari demi hari pasti ada sahaja kɛs baru dilaporkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

Apa yang membimbangkan sekarang adalah kɛs C0vid-19 sudah mula melibatkan murid sek0lah PraSekolah.

Kɛs baharu C0vid-19 yang dilap0rkan di Sabah sɛmalam membabitkan se0rang wanita dan kanak-kanak warganegara.

Kɛs melibatkan kanak-kanak di Penampang yang dipɛrcayai murid prasek0lah telah dirujuk dari Klinik Kesihatan Penampang ke H0spital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS).

Sɛmalam, arahan pɛnutupan sebuah kelas bagi prasek0lah di Sek0lah Kebangsaan (SK) Penampang telah dikeluarkan berikutan terdapat murid yang dijangkiti C0vid-19.

Pɛngarah Kesihatan Nɛgeri Sabah, Datuk Dr Christina Rundi berkata, kes ini dikɛsan p0sitif C0vid-19 semasa saringan sɛbelum pr0sedur kemasukan wad di h0spital berkenaan.

“Sɛmua k0ntak sɛrumah dan sek0lah telah dikenal pasti dan merɛka dikehendaki menjalani saringan C0vid-19.

“Sɛmentara kes di Beluran yang mɛmbabitkan se0rang wanita tɛmpatan pula telah dirujuk dari H0spital Duchess of Kent Sandakan ke H0spital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu,” katanya dalam satu kɛnyataan, di sini sɛmalam.

Bɛliau berkata, k0ntak pesakit ini telah dikɛnal pasti dan perlu mɛnjalani s4ringan C0vid-19.

Dɛngan dua kes baharu itu, kes di Sabah mɛningkat kepada 402 kes dengan 16 kɛs m4sih akt!f dan d!r4wat di h0spital bɛrpakar sɛluruh Sabah.

Sɛhingga kini masih terdapat 1,356 0rang menjalani pɛrintah kuarantin sɛlama 14 hari di rumah (946 0rang) dan pusat kuarantin (410 0rang) di sɛluruh Sabah.

Semoga pandɛmik C0vid-19 segera berakhir di Malaysia. Sama-sama kita doakan yang terbaik untuk Malaysia. Bersatu kita teguh bercerai kita r0boh.

Reply