no comments

KENALI AYAH TAN SRI MUHYHIDDIN YASSIN YANG RAMAI BELUM KETAHUI

KENALI AYAH TAN SRI MUHYHIDDIN YASSIN YANG RAMAI BELUM KETAHUI.jpg

KENALI AYAH TAN SRI MUHYHIDDIN YASSIN YANG RAMAI BELUM KETAHUI

Ramai yang masih belum mengetahui asal usul keluarga bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ini. Justeru, kami kongsi informasi menarik yang tidak anda sangka-sangkakan sebelum ini. 

Ayah Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah seorang ULAMA tersohor yang menetap di Muar. Nama lengkapnya ialah Tuan Guru Haji Muhammad Yassin bin Muhammad.

Diriwayatkan beliau berasal dari Siak, Sumatera. Tuan Guru Haji Muhammad Yassin lahir pada tahun 1902 Masehi dan meninggal dunia ketika berusia 73 tahun di Muar, Johor. 

Tuan Guru Haji Muhammad Yassin adalah seorang pendakwah dan guru yang sangat gigih. Beliau banyak mengajar di daerah Muar seperti di Masjid Jamek Muar, Masjid Parit Jamil, Masjid Seri Menanti, Masjid Bukit Gambir, Masjid Bukit Kangkar dan Masjid Sungei Mati Muar. 

Adakalanya, beliau mengajar sampai ke Chohong Melaka yang merupakan sempadan antara Melaka dan Muar.

Tuan Guru Haji Muhammad Yassin bin Muhammad Pengajaran beliau kebanyakannya tertumpu kepada kitab-kitab Tasawwuf dan Ilmu Tauhid. Tuan Guru Haji Muhammad Yassin menadah kitab kepada ulama besar Muar satu ketika dahulu iaitu Tuan Guru Haji Abu Bakar bin Haji Hasan al-Muari bin Haji Ahmad bin Anggak bin Datuk Sijo Bukit Moh, Muar Bandar Maharani, Johor. 

Allahyarham Tuan Guru Haji Muhammad Yassin


Beliau dikatakan telah berhasil mengkhatamkan beberapa kitab terkenal di Alam Melayu dibawah pengawasan gurunya itu. Antara kitab yang berjaya dikhatam dihadapan gurunya itu ialah Faridatul Faraid karangan masyaikh gurunya iaitu Syeikh Ahmad al-Fathani yang sangat terkenal di Alam Melayu pada abad ke-19 Masehi.

Gurunya iaitu Tuan Guru Haji Abu Bakar inilah yang banyak mempengaruhi corak pemikiran beliau.

Pandangan beliau terhadap gurunya seperti yang dicatatkan oleh almarhum al-Ustaz Haji Wan Mohd Saghir Abdullah diungkapkan seperti berikut,


“Ketika aku akan belajar ilmu kemegahan dunia di Sumatera, setelah diketahui oleh Abu Bakar Alim, aku lalu dinasihatinya supaya belajar kepada beliau sahaja. Sekiranya aku melanggar nasihat beliau, mungkin aku menjadi seorang yang jahat.”

Ayah Muhyiddin Yassin Ulama
SUMBER

Reply